Opinie & Commentaar
EO

Kunnen we het hebben over alcohol?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we het hebben over alcohol?

De Amerikaanse Senaat stemt dit weekend over president Trumps kandidaat voor het Hooggerechtshof Brett Kavanaugh. Een man die zich moet verdedigen tegen beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en overvloedig drankgebruik. Kunnen we het in Nederland ook eens hebben over alcohol en #metoo?

"I liked beer. I still like beer." Dat moest Brett Kavanaugh wel toegeven in de bizarre Senaatshoorzitting over zijn levensstijl als tiener. Maar, zo voegde hij eraan toe: "I did not drink beer to the point of blacking out and I never sexually assaulted anyone."

Het staat lijnrecht tegenover het verhaal van Christine Blasey Ford, de vrouw die getuigde dat een 17-jarige Brett Kavanaugh haar als 15-jarig meisje aanrandde op een huisfeest. Het dronken geschater van Kavanaugh en een andere jongen die erbij was, zou nog steeds in haar geheugen gegrift zijn.

We weten niet zeker wat de waarheid is. Kavanaugh zei dat hij gelooft dat Ford iets is overkomen, maar dat hij het niet gedaan heeft. En dat hij van een biertje hield, en als tiener soms teveel dronk. Maar ook weer niet zoveel, dat hij geen herinneringen meer zou hebben.

Drank maakt meer kapot dan je lief is

Ooit was er in Nederland een campagne: 'Drank maakt meer kapot dan je lief is'. Hoe vaak is er niet wél sprake van overvloedig alcoholgebruik in gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Het is ook de perfecte situatie voor een potentiële dader om schuld te ontkennen als hij er later geen herinnering aan heeft.

De #metoo aantijging van Jelle Brandt Corstius tegen wie later tv-producent Gijs Van Dam bleek te zijn, wordt door die laatste afgedaan als een dronken nacht met wederzijdse instemming. Maar wat is instemming als je allebei beneveld bent? Alcohol kan alles vaag maken.

Eerder dit jaar had ook de Tweede Kamerfractie van GroenLinks een #metoo geval dat als ontslagzaak bij de rechter kwam. In de rechtbankverslagen wordt de aanranding van een stagiaire beschreven na het fractie-kerstdiner en een nazit daarvan in een café.

Hoe vaak vergrijpen mannen zich niet aan vrouwen, gestimuleerd door de ontremmende effecten van alcohol?

Cultuur

Drank is deel van de westerse cultuur. Al op de middelbare school vertellen jongeren trots hoe dronken ze zijn geworden in het weekend. En die verhalen blijven 'normaal' tot in het werkende leven. Ook in politiek Den Haag en in Washington DC. Toen ik in 2010 mocht meedraaien in het kantoor van een Congreslid op Capitol Hill, kreeg ik halfgrappend te horen dat het 'not acceptable' was dat ik geen bier lustte. Ik bracht mijn tijd desondanks met een hoop lol door op water, terwijl ik mijn collega’s op mijn laatste werkdag trakteerde op Heineken bier.

Dronken worden is in het westen sociaal geaccepteerd. Maar moeten we het dáár niet eens over hebben?

Bertine Moenaff is politiek redacteur en samensteller voor Dit is de Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie