Opinie & Commentaar

'Beschamend hoe de overheid is omgegaan met de nasleep van MH17'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beschamend hoe de overheid is omgegaan met de nasleep van MH17'

[KRO-NCRV] De Nederlandse overheid is op een beschamende manier omgegaan met de nasleep van de ramp met vlucht MH17. Dat zegt journalist en media-adviseur Ton Verlind in het Mediaforum in De Ochtend, in reactie op de documenten die de overheid na tussenkomst van de rechter beschikbaar stelde aan de NOS, RTL en de Volkskrant.

Uit de documenten doemt volgens Verlind een beeld op van geklungel bij het inschatten van veiligheidsrisico’s, naïviteit en angst voor maatschappelijke onrust. Verlind spreekt van een 'schmutzig' dossier.

Aandoenlijke informatie

Verlind denkt dat spindoctors een grote rol hebben gespeeld bij de overheidsstrategie. "Dat heeft er toe geleid dat er vanuit de spindoctorenfilosofie onwelgevallige informatie is achtergehouden en dat er aandoenlijke informatie naar voren is geschoven. Rutte heeft in dit dossier niets waargemaakt van de krachtige taal die hij sprak maar heeft met zijn gevoelige optreden de sympathie naar zich getrokken. Intussen gebeurden er op de achtergrond dingen niet die wel hadden moeten gebeuren."

Teleurstellend

De documenten werden via een WOB-procedure beschikbaar gesteld. Eerder stuurde de overheid onleesbaar gemaakte versies. Columniste Marianne Zwagerman noemt het onbegrijpelijk dat de media op deze manier stelselmatig worden tegengewerkt. "Het gaat niet om grote staatsgevaarlijke dingen maar om naïviteiten en geklungel. Dat wilden ze weghouden bij de media en dat vind ik teleurstellend."

Het gevolg is volgens Ton Verlind dat het vertrouwen in de politiek afneemt. "En dat slaat ook terug op Rutte, die als het op geloofwaardigheid aankomt toch al niet een sterke reputatie heeft. Uiteindelijk hebben de spindoctors zichzelf hiermee een slechte dienst bewezen."

Kijk hier het Mediaforum met Ton Verlind en Marianne Zwagerman:

Ster advertentie
Ster advertentie