Opinie & Commentaar

Help, ik heb een pensioengat!

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Help, ik heb een pensioengat!

[AVROTROS] Ik pakte mijn koffer in, ik zegde mijn baan op en ik ging vier jaar op Curaçao wonen en radiomaken op mijn teenslippers bij een geweldig radiostation genaamd Dolfijn FM. Het klinkt heel avontuurlijk en dat was het ook.

Het had zelfs een boeiende aflevering van het tv-programma 'Ik Vertrek' kunnen zijn. Topentertainment vind ik dat. De kracht van de voorspelbaarheid, want het verloopt altijd als een toneelstuk in drie aktes. Akte 1: het afscheidsfeest met de net iets te emotionele vrienden die net iets te grote afscheidscadeaus geven die je met geen mogelijkheid kunt meenemen. In mijn geval: een fruitschaal. EEN FRUITSCHAAL!

Etteren

Ook de sceptische achterblijver was aanwezig, vast ingrediënt van het programma. Meestal een kennis die ietwat gefrustreerd is over zijn of haar eigen buitenlanddromen die nooit tot wasdom zijn gekomen, maar die toch onder de oppervlakte zijn door blijven etteren. In mijn geval een vriend die ooit naar Australië wilde, maar toch niet durfde en me verzekerde: "Ik zou echt niet zo’n risico durven nemen, want het kan ook allemaal op niets uitlopen".

Kakkerlakkenfamilie

Akte 2: de strijd die je als nieuwe bewoner voert in je nog niet zo vertrouwde omgeving. Denk aan de kleine teleurstellende lettertjes van afgesloten huur- of koopcontracten, gebrek aan gas en licht en andere ongemakken. In mijn geval: wekenlang in de wachtrij staan voor een werkende internetverbinding en een onuitroeibare kakkerlakkenfamilie in mijn airconditioning.

Pensioengat

De slotakte bestaat uit reflectie op je eigen handelen. Was het een juiste beslissing om in het buitenland te gaan wonen? Of wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen? Ik vond het een fantastische ervaring die mij veel inzichten heeft opgeleverd. De luxe van warm water, het gevoel van veiligheid, geduld als dingen net iets anders lopen en de blijheid die het horen van reggaeton mij nog steeds geeft. Het enige nadeel van dit 'Ik Vertrek'-avontuur? Mijn pensioengat. Hoe krijg ik een hoger pensioen? Op die vraag krijg je, in anderhalve minuut, antwoord in de allernieuwste aflevering van Radar Helpt!

{podcast audio="60578" caption="#15 Zo krijg jij een hoger pensioen" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie