Opinie & Commentaar

Wooferendum: blaffen naar de Brexit

foto: wooferendum.orgfoto: wooferendum.org
  1. Nieuwschevron right
  2. Wooferendum: blaffen naar de Brexit

[KRO-NCRV] Brexit. Ooit bedoeld om er vóór of tégen te zijn. Zoiets hoort nu eenmaal bij een democratie. Je legt iets voor aan de kiezer, en vervolgens ga je met de uitslag aan de slag. Maar precies met dat aan-de-slag-gaan is het heel erg misgegaan.

Het heeft de Britse regering verlamd en politici tot wanhoop gebracht.

Ondraaglijk lijden, dat is wat de Britse politiek uitstraalt. Zelfs een uit de hand gelopen vechtscheiding is niet te vergelijken met de uittredingsoperatie van de Britten. Nu moet er wel eerlijk bij worden verteld dat de Europese Unie in principe is gericht op ledenwerving en nooit rekening heeft gehouden met leden die hun lidmaatschap willen opzeggen. Zelfs bij een huwelijk wordt nauwelijks meer van eeuwige trouw uitgegaan, wat dat betreft ontbreekt het in Brussel aan realiteitszin.

Evenzogoed ben ik nu in Liverpool. Hier is het congres van de Britse Labour partij, die graag de zaak in Downing Street overneemt.

Zo’n congres behoort tot het Britse politieke herfstritueel. Alle partijen, dat zijn er gelukkig niet veel, komen bijeen na de zomer om de koers uit te zetten en de leden te koesteren.

De een gaat naar de huishoudbeurs of wil Libelle’s Zomerweken niet missen, ik reis meestal na Prinsjesdag onmiddellijk af naar de toogdagen van Labour en de Conservatives. Verslaving kent geen grens.

Liverpool dus. Ik was er ook in 2011 toen Labour hier zat. Dronk ik nog een biertje met de toenmalige PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen die tijdens onze ontmoeting in de Revolution Bar steeds wegliep om onhoorbaar te bellen. Zij beraamde vanuit Liverpool de val van Job Cohen voor(die toen even de partijleider was) middels een uithaal in de Volkskrant. Een aanslag op afstand, wat zij mij overigens daar ter plekke niet vertelde en ik niet door had.

Foto: wooferendum.org

Gehannes

Je kan in Liverpool kiezen voor de Magical Mystery Tour, om de Beatles weer tot leven te brengen. Ik heb gekozen voor de Mystery Tour bij Labour. Want ook hier heerst verwarring over de Brexit en het zichtbare gehannes van het politieke establishment. Ook Jeremy Corbyn blijft vaag.

Niemand durft het de kiezer echt te zeggen: Brexit is onuitvoerbaar, we doen het niet!

De waarheid beloven, daar is de politiek goed in. De waarheid zeggen, wordt niet aangedurfd.

De Britse regering heeft inmiddels bijna 20 duizend extra ambtenaren ingezet om Brexit soepel te laten verlopen. Maar wat het scenario is blijft een raadsel. Of het nu de regering van Theresa May is of de oppositie onder leiding van Corbyn, het verhaal is dat alles mogelijk is en niets kan worden uitgesloten.

Vooroplopen met een vlag, dat lukt ze bij Labour nog steeds, maar lopen waarheen en vooral waarvoor blijft gissen.

Misschien dat een grote demonstratie op zondag 7 oktober in Londen nog van invloed is op het uittredingsproces. Het heet de Wooferendum March! Het is een oproep om zo hard als mogelijk te blaffen tegen Brexit. Hondenbezitters worden gevraagd met hun hond te demonstreren met als eindpunt Parliament Square. Kijk naar het filmpje op de website en zie dat er voor de Britten nog hoop is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kees Boonman

Kees Boonman is politiek analist, regelmatig te horen bij Spraakmakers van de KRO-NCRV en elke zaterdagochtend bij Nieuwsweekend Omroep Max.

Ster advertentie
Ster advertentie