Opinie & Commentaar

Mediaforum: Was het slim om de lijst met Gülen-aanhangers te publiceren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Was het slim om de lijst met Gülen-aanhangers te publiceren?

[KRO-NCRV] "De lijst met ‘Gülenisten' was geen opdracht van de regering." Dat zegt journalist Hasen Esen van staatspersbureau Anadolu die gisteren een lijst met namen van Turkse staatsvijanden publiceerde. Daarop staan ook namen van Turkse Nederlanders. Heeft Anadolu er goed aan gedaan die namen publiek te maken?

Roos Schlikker, columniste bij Het Parool, meent in het Mediaforum op NPO Radio 1 dat het een lastige kwestie is omdat we niet weten of er goed onderzoek is gedaan of die mensen ook daadwerkelijk betrokken zijn geweest bij terroristische acties. Hun namen worden nu wel gepubliceerd en daarmee komt mogelijk hun leven in gevaar. "Het moeilijke aan de lijst Gülen-aanhangers is dat het mogelijk uit de hoek van Erdogan komt", aldus Schlikker. Het is volgens haar journalistiek erg de moeite waard om meer onderzoek te doen naar de Gülenbeweging, een lastige kwestie waar meerdere waarheden over te vinden zijn.

'Informatie is niet neutraal'

Ook Taco Rijssemus, mediadirecteur van KRO-NCRV, benadrukt de rol van de journalistiek. Door publicatie laat je volgens hem zien dat informatie niet per definitie neutraal is, maar een politieke lading heeft. "Dat zag je bijvoorbeeld ook bij de zaak van Snowden", illustreert hij.

Esen vertelt in een interview met de NOS hoe onderzoek werd gedaan naar de mensen op de lijst. In Rotterdam en Zaandam sprak hij zo'n dertig mensen, Turkse Nederlanders en voormalige Gülenisten. "Zij waren voorheen heel trots dat ze bij de organisatie hoorden, maar haten nu alles wat met Gülen te maken heeft. Zij gaven me de namen die ik heb gepubliceerd en ik heb ze gecheckt. Na de publicatie ben ik door Turkse Nederlanders gebeld dat deze lijst onvolledig is. Maar van de andere namen die zij noemden, kon ik niet bevestigd krijgen dat het Gülenisten zijn."

Semi-onafhankelijk

Ook verklaart Esen dat Anadolu niet onder controle staat van de Turkse overheid. "Wij zijn semi-onafhankelijk", vertelde hij, maar wat dat precies betekent wordt niet duidelijk. "Ons doel is om de wereld te laten zien dat we te maken hebben met een terroristische organisatie, die zich vermomt onder allerlei andere namen en die tijdens de couppoging meer dan 240 Turken heeft gedood. Ik begrijp de ophef niet."

Bekijk hier het Mediaforum met Roos Schlikker en Taco Rijssemus:

Ster advertentie
Ster advertentie