Opinie & Commentaar

Zo herken jij een malafide webshop

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo herken jij een malafide webshop

[AVROTROS] De zomer is altijd te kort voor het aantal zomerschoenen dat ik bezit. Zestien paar. Ik heb ze zojuist geaaid en geteld.

Sommige mensen worden neerslachtig bij het aanschouwen van de vallende blaadjes in de herfst. Ik word weemoedig als ik naar mijn favoriete zomerschoenen kijk, die duidelijk hun laatste seizoen achter de rug hebben. Donkerblauw, een belachelijk hoge hak waar ik goed op kan lopen én dansen (een zeldzame en zeer gewilde combinatie) en de perfecte opengewerkte neus waar precies de bovenste stukjes van mijn tenen uit steken.

Poreus

Wat hebben we het leuk gehad. Die ene avond op het Spaanse strand, die middagwandeling in New York en dat hilarische campingfeest bij AVROTROS. De gespjes hangen er slap bij, de stof is hier en daar verbleekt door de zon en zandkorrels hebben de lijmlaag tussen voetzool en hak poreus gemaakt.

Korting!

Net als in de liefde geldt: als je de perfecte hebt gevonden, hoef je niet op zoek naar iets anders. Dus ik google het merk en het type van deze schoenen. Tot mijn eigen verbazing verschijnt er meteen een website die diezelfde schoenen te koop aanbiedt, met maar liefst 75 procent korting. 75 procent! Net voordat ik op 'Koop nu' klik, hoor ik de zin in mijn hoofd die bij Radar regelmatig voorbijkomt: 'Als iets te mooi is om waar te zijn, is het waarschijnlijk niet waar'.

Kritisch

Ik kijk nog eens kritisch naar de naam van deze webwinkel. Een domeinnaam waar ik nog nooit van heb gehoord. Een vreemde naam ook, moeilijk uit te spreken. Als ik wat aandachtiger naar de website kijk, zie ik veel spelfouten en de foto's zien er eigenlijk wel wat amateuristisch uit. Ik zie geen keurmerk op de website en ik kom op internet geen enkele review tegen over dit bedrijf. Mijn gevoel zegt 'nee'. Helaas. Geen nieuwe zomerschoenen. Geen 75 procent korting, maar ook: niet opgelicht.

Wil jij weten hoe je een malafide webshop kunt herkennen? Beluister dan de praktische tips van Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting in de nieuwste aflevering van Radar Helpt! Kost je slechts anderhalve minuut.

{podcast audio="58954" caption="#13 Zo herken jij een malafide webshop" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie