appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Ellen Dikker: 'Vaccineren, of toch kurkuma?'

Eric van Nieuwland
vrijdag 14 september 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Cabaretier Ellen Dikker maakte zich druk om de meningokokken. Symptomen: hangerig en koortsig... Dat zijn haar twee zonen ook weleens. "Hoe maak ik nog het onderscheid tussen een onschuldig griepje of een dodelijke bacterie?" Dikker deelt haar zorgen in een column voor Radio EenVandaag.

Ellen Dikker: 'Wat moet je met die meningokokken?'

Dikker was gerustgesteld toen ze hoorde dat kinderen in de risicogroep collectief tegen de meningokokken worden ingeënt. Maar ook dat bleek niet zo simpel. "Daar was de anti-vaccinlobby, die zeggen dat de hele infectie is opgeblazen door de farmaceutische industrie." De missie van de anti-vaxxers vindt Dikker nog niet helemaal duidelijk. "Ik ging naar een website en zag vooral moedertjes 'die luisteren naar hun innerlijke wijsheid'. Dat is allemaal mooi, maar het maakt het allemaal zo ongelooflijk ingewikkeld."

Cijfers zijn ook maar een mening

Zo gaat het met wel meer dingen tegenwoordig. "Al die Russische trollen die het nieuws komen beïnvloeden... We weten niet meer wie er aan de touwtjes trekt. Wie zijn de poppenspelers en wie zijn de marionetten?" Zelfs dingen die simpel lijken worden in twijfel getrokken. "Dat veel mensen aan de meningokokken sterven, dat zijn objectieve feiten. Maar als het Drentse kruidenvrouwtje vervolgens zegt: 'Die cijfers zijn ook maar een mening. Je kunt beter een ingestraald mengsel van  kurkuma onder je oksels inklemmen', dan wordt het wel heel verwarrend."

De cabaretier verlangt naar een 'alwetende Dr. Spock'. "Hij zou dan zeggen: 'Luistert allen: u dient te vaccineren als er epidemisch gevaar dreigt."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1