Opinie & Commentaar
AVROTROS

#zomer #ophef

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. #zomer #ophef

Het is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die altijd begint met het Haagse verlangen tot absolute rust. Geen gedoe, geen calamiteiten, geen ophef. Gewoon even helemaal niets.

Hoewel. De leegte van de zomer biedt ook een kans om te scoren met een losse flodder. CDA-politicus Joop Atsma was ooit de koning van de komkommertijd. Wacht tot de media snakken naar nieuws en gooi dan een sappig nieuwsworstje op de barbecue. "Maximumsnelheid van caravans moet omhoog." "Geen beperking repetitietijd fanfares." Of hij stelde mediagenieke Kamervragen: "Of het klopte dat Europa het rapen van kievitseieren in Friesland aan banden wilde leggen?"

Functioneel naakt

Tijden veranderen. Proefballonnetjes of Kamervragen zijn vervangen door posts op de socials. Met 'functioneel naakt' op zijn Insta-account was Thierry Baudet zonder meer de politieke pin-up van de hete zomer van 2018. Hij tilde eigenhandig het genre 'kijk mij nou eens op vakantie zijn' naar een nieuw stilistisch hoogtepunt. Erg bijzonder, want zo vaak komt het niet voor dat een politicus massaal #publiciteit scoort met een foto zonder ogenschijnlijke politieke boodschap. Heel erg 2018: aandacht zonder inhoud.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken koos voor een oude vertrouwde methode. Provocatie middels een gepeperde mening. Nou ja, kiezen. Het was eigenlijk bedoeld voor de binnenkamer. Naar eigen zeggen wilde hij een discussie aanslingeren op een besloten bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn voor internationale organisaties. Je kan veel over Blok zeggen, maar hij heeft zijn doelstelling met vlag en wimpel bereikt. Iedereen torenhoog in de gordijnen.

Niet alleen binnen de muren van de bijeenkomst, want het is 2018 en dan is er altijd iemand die het filmt. Het resultaat is indrukwekkend: boze burgers en politici van Groningen tot Maastricht, van Sydney tot Paramaribo. En het deel van Nederland dat instemmend knikte bij het horen van zijn uitspraken is boos, omdat de bewindspersoon vervolgens spijt betuigde. Echt knap: iedereen kwaad. Deze week moet de VVD'er zich verantwoorden in de Tweede Kamer. Met een flinke portie deemoedigheid overleeft hij hoogstwaarschijnlijk dat debat. Zijn ministerschap is inmiddels wel in het moeras beland en er is voorlopig niemand die hem eruit kan helpen.

Een 'failed ministerie'

Bovendien is na Justitie en Veiligheid (exit: Opstelten, Teeven en Van der Steur) nu ook Buitenlandse Zaken een 'failed ministerie' voor de VVD. Uri Rosenthal (Rutte I) beledigde zijn eigen ambtenaren, Halbe Zijlstra loog over een samenzijn met Poetin en Blok provoceerde er dus lustig op los. Chef-Rutte mag zich dit aanrekenen.

Het toetje van de zomer is de opleving van het dividenddebat. Deze keer binnen de coalitie. Wederom bleef Rutte gesteund door Buma hardnekkig volharden in zijn wens. Wanhopig en ruim afstand nemend staan Pechtold en Segers wel voor hun handtekening onder het regeerakkoord. De afschaffing van de taks wordt nog eens het zwarte gat waarin deze coalitie verdwijnt. Tot nu toe is het in ieder geval een onderlinge sfeerverpester en beeldbepalend voor een kabinet dat het vertrouwen in de toekomst wil herstellen.

Het is voorbij die mooi zomer.

't Is jammer dat het over ging

't Is allemaal herinnering

Daar doen we dan de hele winter maar weer mee

Al hoop ik wel dat najaar en winter meer brengen dan #dividend, #blok en #functioneelnaakt. Er is meer dat aandacht en debat verdient.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie