Opinie & Commentaar

Zo onderhandel je over een beter salaris

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo onderhandel je over een beter salaris

[AVROTROS] De kosten van een halve besnijdenis, het belang van chocola met zeezout, waarom koophuizen zo achterlijk duur zijn en moet je een kat nu wel of niet via de neus reanimeren? Zomaar een greep uit de niet werkgerelateerde gespreksonderwerpen die vandaag op redactie voorbij zijn gekomen.

Bijna alles wordt besproken. Let wel, bijna alles, want er zijn twee onderwerpen waar we ons - zonder dat we dat onderling expliciet hebben afgesproken - niet aan wagen: ons seksleven en ons salaris. Vooral dat laatste ligt heel gevoelig. Natuurlijk maken we er wel flauwe grappen over, maar echt weten wat je collega verdient, dat kan je werkplezier voorgoed bederven.

Kapucijneraapjes

Dat blijkt ook uit het bekende psychologische experiment, uitgevoerd door primatologen Sarah Brosnan en Frans de Waal bij kapucijneraapjes. Het levert een hilarisch filmpje op. Je ziet twee aapjes die hebben geleerd dat als ze de onderzoeker een steentje geven, dat ze daar iets te eten voor terug krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Druif

Aapje 1 levert een steentje in en krijgt er een stukje komkommer voor terug en is daar blij mee. Aapje 2 levert een steentje in en krijgt er een lekkere zoete druif voor terug. Aapje 1 ziet dat, levert snel een steentje in, krijgt er toch weer een stukje komkommer voor terug en gooit het stukje boos naar de onderzoeker. Conclusie van de onderzoekers: hoe blij je met een beloning bent, wordt bepaald door wat de ander krijgt. Dus is het beter om niet te weten wat je collega maandelijks gestort krijgt.

Winnaar of verliezer

Salarisonderhandelingen zijn als een resultaatloze zwemwedstrijd waar je zelf de enige deelnemer bent. Je doet je uiterste best in het water, maar als je na 50 baantjes uitgeput de kant aantikt, is er niemand die je vertelt of je wel een goede tijd hebt neergezet. Als je na afloop in het kleedhokje staat, vraag je je toch af of je een winnaar of toch een verliezer bent. Als je daarna je collega's spreekt, wil je enerzijds weten hoe snel zij hebben gezwommen, anderzijds wil je het juist niet weten. Zolang je hun eindtijden niet kent, ben jij de winnaar.

Geheim van een succesvolle salarisonderhandeling

Kortom: praat er niet over, maar zorg er voor dat jij zelf als winnaar uit die salarisonderhandelingen komt. Het geheim? Een goede voorbereiding! Luister hier de podcast Radar Helpt waarin psycholoog en trainer Jack van Minden jou in anderhalve minuut vertelt hoe jij kunt onderhandelen over een beter salaris.

{podcast audio="56458" caption="#10 Zo onderhandel jij over je salaris" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie