Opinie & Commentaar
BNNVARA

Aretha Franklin vocht haar eigen strijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aretha Franklin vocht haar eigen strijd

Aretha Franklin is niet meer. De vrouw die zong over respect en over hoe het voelde om een natural woman te zijn. Druktemaker Riza Tisserand begreep toen hij jong was nog niet de impact van haar strijd. Nu kan hij zich daar wel druk over maken. In De Nieuws BV vertelt hij waarom.

Druktemaker Riza Tisserand - Aretha Franklin

“Ik was te jong om goed te begrijpen hoe zwarte mensen al jaren de aangevers waren van witte mensen in film en muziek.” Tegenwoordig vraagt hij zich af of de Blues Brothers juist niet een teken waren dat witte en zwarte mensen heel goed en fijn konden samenwerken in film en muziek of dat zwarte mensen niet de kans kregen om zelf in zo’n film de hoofdrol te vertolken. En dat daar de witte Blues Brothers voor werden gebruikt.

Het houdt Riza Tisserand bezig, omdat dit voor zwarte mensen vraagstukken waren waar ze zich toen mee bezig hielden en nu nog steeds mee bezig houden. “Zoveel is er nog niet veranderd. In ieder geval nog niet genoeg”, meent hij. Aretha Franklin vocht haar eigen strijd. Ze vocht om respect. Een feminist in haar liedjes en een voorbeeld voor veel vrouwen in het algemeen. “Het is een parallel. Waar je ook kijkt in de geschiedenis. De strijd van gelijken rechten voor zwarte mensen en de strijd voor vrouwen is aan elkaar gekoppeld. Vaak was de overwinning van de een, houvast voor de ander. En nu is onze strijder ontvallen. Aretha Franklin. Respect.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis druktemaker.

Ster advertentie
Ster advertentie