Opinie & Commentaar
AVROTROS

Niet lezen!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet lezen!

We mogen niet meer op hunebedden klimmen. Niet dat ik dit ieder weekend deed, maar ik heb in mijn jonge jaren toch wel eens twee of drie keer, daar wil ik vanaf wezen, hunebedden bestegen. Daar was vrij weinig aan, om eerlijk te zijn. De schoolreisbus stopte er onderweg, waardoor we dachten dat het een attractie was. Maar het bleek een wat rommelige hoop keien te zijn vlakbij een parkeerplaats. Heel klein ook.

Om onze teleurstelling te verdringen gingen we ze van lieverlee maar beklimmen. En er vanaf springen. En nog een keer. Totdat Gerrit van der Schoot alle snoep, die hij voor de hele schoolreisdag mee had gekregen, maar al voordat we het dorp goed en wel uit waren had opgegeten, eruit besloot te kotsen op zo'n kei. Toen gingen we weer de bus in om verder te rijden naar Dierenpark Emmen.

'Niet beklimmen'

Helemaal fout blijkt nu. Afgelopen zondag is er namelijk door zanger Egbert Meyers (wie kent hem niet) een bord onthuld bij de hunebedden in Borger. 'Niet beklimmen' staat er op. Hoe en waarom staat er niet bij. Maar het Hoofd Terreinbeheer is er in de krant duidelijk over. Een hunebed is geen klimrek, het is een grafmonument. Wij schoolreiskinderen hadden destijds geen idee. Het Hoofd Terreinbeheer en zanger Egbert Meyers eerlijk gezegd ook niet. Het hele balletje kwam aan het rollen door een groep indianen die de grafmonumenten bezocht en verbaasd waren hoe wij in Nederland met de laatste rustplaats van onze voorvaderen omgingen. En dus staat er nu een bord.

Traditie van borden

Het is niet een heel mooi bord, maar een klapbord van het soort dat schoonmakers gebruiken om ons te waarschuwen voor een natte vloer. Prima op ooghoogte dus van de boosdoende kinderen. Die worden zo al snel een belangrijke Hollandse traditie bijgebracht, namelijk die van de borden. Ik durf de stelling aan dat er nergens ter wereld een land is waar zoveel borden staan als in Nederland. Alleen rond mijn huis staan al 10 borden. Met straatnamen, de ANWB-geschiedenis van de buurt, een complete fietsroute-knooppuntenkaart tot een bord waar op staat waar de Vogelopvang is, mocht u er om zoeken. Want de batterij van je smartphone met Google en navigatie zal maar eens leeg zijn in dit aangeharkte land.

Langs de snelweg is het helemaal erg. Daar is het dankzij de ondoorgrondelijke overheidsmaatregelen rondom de maximumsnelheid een waar paradijs voor bordenliefhebbers. Eerst mag je 130, dan moet je 5 kilometer verderop weer 100, kort daarna moet je 80, 5 minuten later mag je 120 en vervolgens na 2 meter rijden weer 130, maar alleen tussen 6-19 uur en vrachtwagens mogen niet inhalen, maar even verderop weer wel, maar alleen na 19 uur.

Unheimisch

Ik wist niet dat ik zo gewend was aan borden totdat ik gisteren de grens overstak naar Belgiƫ en vervolgens de grens naar Frankrijk. Ik kreeg een unheimisch gevoel. Iets klopte er niet, ik werd onrustig. "Hoe hard mag ik hier?", vroeg ik mijn reisgenote. Ze wist het niet. Nergens een bord. Trillend en zwetend zette ik de auto aan de kant. Ik voelde een Gerrit van der Schootje opkomen. In een reflex zette ik een CD op van zanger Egbert Meyers. Zijn rustgevende borden-onthulstem viel over ons heen. "Genog is genog", zong hij. Ja, er is nog veel werk te verrichten voor hem in Europa.

Over Lammert de Bruin

Lammert de Bruin is iedere dag te horen bij Radio EenVandaag op NPO Radio 1 met de rubriek #TrendingVandaag. Hierin deelt hij de meest besproken onderwerpen op social media. Ook zelf twittert hij fanatiek op zijn account @Lammert.

Ster advertentie
Ster advertentie