Opinie & Commentaar
BNNVARA

Waarom politici vanavond naar Van Gaal moeten kijken

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom politici vanavond naar Van Gaal moeten kijken

Louis van Gaal legt in Zomergasten uit hoe de wereld in elkaar zit. Politiek redacteur David van der Wilde hoopt dat politici inspiratie uit het tv-programma zullen halen.

Wil je een warm terras wel inleveren voor een man die zijn scrotum tevoorschijn tovert voor een selecte groep multi-miljonairs? Ja! Zeker! Als het om Zomergasten met Louis van Gaal gaat wel. Sterker nog, volgens mij zou deze uitzending verplichte kost moeten zijn voor iedere politicus en politiek geïnteresseerde. En nee, daar hoef je geen voetbalfan voor te zijn.

Het lijkt mij trouwens een horrorklus om een avond lang met Louis op het dak van een zinkende caravan zitten. Het is nou niet echt een man die bekend staat om zijn gezellige interviews. Kijken naar wat hij te zeggen heeft, dat is een veel beter idee. Ik verwacht namelijk het nodige van dit marathongesprek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oefenwedstrijd

Sowieso steek je meer op van deze succestrainer dan de avond met Rutte. Waar Van Gaal ervan houdt zijn verhaal te vertellen, was de premier twee jaar geleden vooral bezig met luisteren. De VVD-voorman vertelde van alles, maar zag het Zomergastschap vooral als een oefenwedstrijdje voor zijn verkiezingscampagne. Zijn uitzending met het “pleur op"-moment was meer een mooie politieke thermometer dan een kijkje in de ziel. Het gaf de VVD de kans om te peilen of de verkiezingsretoriek aan zou slaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor Van Gaal is de avond van een andere aard. Hij hoeft zijn tenen niet in het water van de electorale vijver te steken om de temperatuur te voelen. Louis mag los. Hij heeft alles al gewonnen en niets meer te verliezen. De man van het ‘totale mens principe’ kan daarom uitgebreid oreren over hoe de wereld in elkaar steekt. En dat is interessant; niet om zijn visie, maar om hoe hij die aan de man brengt.

Persoonlijkheid

Als gevierd voetbalcoach heeft hij namelijk zijn werk gemaakt van leiderschap. Zijn belangrijkste taak is een team te smeden en een club achter zich te krijgen. Alles in het werk stellen om uiteindelijk het hoogst haalbare uit het beschikbare talent te krijgen. Laat dat nou precies het werk van een politicus zijn. En dat is waarom iedere Binnenhof bewoner met buitengewone interesse naar NPO 2 zou moeten kijken.

De IJzeren Tulp heeft door decennia heen een politieke gereedschapskist bijeengesprokkeld waar de gemiddelde volksvertegenwoordiger u tegen zegt. Je zou hem kunnen zien als de Jan Marijnissen van de sport. Streng, hard, door de wol geverfd, een enorme persoonlijkheid en heel handig met de media. Een magische mix en winnend recept als je naar zijn palmares kijkt. Als hij ook maar een beetje uit de doeken doet hoe hij bij steenrijke twintigers een blind geloof in zijn visie aanwakkert, kun je als politiek dier belangrijke lessen trekken. Een methode die zelfs mokkende multi-miljonairs in ijverige werkpaarden omtovert kan ook electoraal super interessant zijn.

Zelfs Rutte kan daar wat van opsteken. Namelijk dat het als echte leider niet gaat om wat je publiek vindt, maar om wat jij zelf te vertellen hebt. En dat wanneer je dat goed doet je de grootste overwinningen kunt behalen.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie