Opinie & Commentaar

Zo geniet jij het meest van je medevakantiegangers

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo geniet jij het meest van je medevakantiegangers

[AVROTROS] Onthaasten, ontdekken, genieten. Dát zijn de ingrediënten van een ideale vakantie. Met name het laatste bestanddeel, want genieten zul je! Met volle teugen! Omdat je het verdiend hebt! En je bent er zo aan toe…

Dat genieten klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is, want andere vakantiegangers beschikken over de macht om jouw welverdiende vakantiegenot ronduit te verpesten.

Topless badmintonnen

Een krijsende baby in de bungalowtent die net iets te dicht op jouw tent staat, een groep Engelsen in het appartement onder je die iedere nacht om vier uur 's ochtends lallend terugkeert van het stappen of een oudere vrouw die vlak voor jouw strandbedje besluit om topless te gaan badmintonnen. Een peuter in de vliegtuigstoel achter je die drie uur lang onafgebroken tegen jouw stoel aan schopt. Nederlanders aan het tafeltje naast je die met zeer luide stem klagen over het feit dat er geen bitterballen te krijgen zijn. Op vakantie ga je nu eenmaal niet alleen.

Strategie

Zelf heb ik een strategie ontwikkeld die ervoor zorgt dat deze ergernissen mijn vakantiegevoel niet verpesten. Deze strategie grenst tegen het briljante aan, dus ik deel hem graag met jullie, zodat jullie nóg harder gaan genieten deze zomervakantie.

Diersoort

Observeer je mede-toeristen zoals je naar een bijzondere, gevaarlijke en bijna uitstervende diersoort kijkt. Bekijk ze aandachtig, verwonder je en probeer ze te begrijpen, maar houdt ze op gepaste afstand. Je zult merken dat je op die manier het uitheemse gedrag van je mede-toeristen meer gaat waarderen, er zelfs van kunt genieten.

Handdoekje leggen

Mijn favoriete observaties vinden plaats op twee locaties. Allereerst het zwembad. Zorg ervoor dat je je lekker vroeg op een geschikt uitkijkpunt bevindt, zoals een balkon met zwembadzicht. Tegen achten komen ze tevoorschijn, schichtig om zich heen kijkend en vervolgens de beste plekken claimend met een lap textiel. Het grote "handdoekje-leggen" is begonnen. Om vervolgens uren later terug te keren en met een veel te volle maag van het ontbijtbuffet op hun illegaal geclaimde bedje neer te ploffen. De echte profs onderscheiden zich overigens van de amateurs door niet alleen een handdoek neer te leggen op zo"n zonnebedje, maar ook een flesje zonnebrand en achteloos een opengeslagen tijdschrift op de handdoek te slingeren. Waardoor de "ik lig hier al de hele dag te zonnen-suggestie" volledig wordt gewekt.

Voederbakken

Locatie twee is het eerder genoemde buffetrestaurant. Zoek een plek uit waarbij je goed zicht hebt op de voederbakken. Geniet van de mensen die langs de bakken slenteren en de meest exotische combinaties op hun bord scheppen. Zoals nasi met daar bovenop een pizzapunt gedrapeerd, afgetopt met gevulde eieren die bijna over de rand vallen.

Ik heb nu al voorpret. En ik ben heel erg benieuwd naar jouw vakantieverhalen. Is alles vlekkeloos verlopen of heb je vakantieklachten? Meldt ze bij ons Radar Radio Vakantieloket! Mail je verhaal naar radarradio@avrotros.nl of spreek de Radar Radio Vakantielijn in en bel 035 671 7000.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender, behalve tijdens de Tour de France. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie