Opinie & Commentaar

'Sander Dekker en Paul Rosenmöller maken het vmbo kapot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sander Dekker en Paul Rosenmöller maken het vmbo kapot'

Volgende week beginnen de scholen weer en is de zomervakantie officieel voorbij. Voor het eerst sinds 2012 zal ik niet mijn vmbo school binnenlopen in Amsterdam-Noord waar ik Nederlands en Maatschappijleer gaf. Mijn kids krijgen een nieuwe docent met wie ze een nieuwe band zullen opbouwen en ik zal langzaam worden vergeten. Nee, natuurlijk niet, niet zo dramatisch doen. Niemand zal meneer Hutak ooit vergeten en dat is ze geraden ook.

"Meester, waarom mag Wilders zeggen: 'minder Marokkanen' en wij niet: 'minder huiswerk?'"

"Meester, waarom zijn drugs legaal en mensen illegaal?"

"Meester, u spreekt echt goed Nederlands. Bent u gay?"

Ik zal in ieder geval geen van mijn leerlingen vergeten van wie ik de afgelopen vier jaar meer geleerd heb dan ik hen ooit had kunnen leren. De allerbelangrijkste les die ik ze wilde meegeven was niet hoe je het meewerkend voorwerp vindt in een zin of wanneer de eerste gastarbeiders naar Nederland kwamen, maar dat je elke dag moet doen wat je het allerleukste vindt en dat je daar de beste in moet proberen te worden. En dat is precies wat ik nu doe.

Nou ga ik mezelf rechtsom of linksom wel redden maar over mijn kids blijf ik bezorgd. En dat komt vooral door staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker en VO-raad voorzitter Paul Rosenmöller die op een kruistocht zijn om het onderwijs in Nederland kapot te maken en het vmbo specifiek. Daar waar je eerst speciaal onderwijs had voor kinderen met leerachterstanden, leerwegondersteuningen en speciale medische gevallen, is alles op een hoopje gegooid binnen vmbo-basis en kader. De overbelaste en onderbetaalde vmbo-leraar is veel meer een persoonlijke coach/huisarts dan vakinhoudelijk docent. En het enige wat Sander Dekker boeit, zijn de gymnasia die het stempeltje excellent moeten krijgen zodat hij ook eens stoer kan doen binnen de EU.

Zouden Sander Dekker en Paul Rosenmöller er iets voor voelen om een keer langs te gaan op mijn oude vmbo-school in Amsterdam-Noord? Of boeien Khadija en Furkan ze minder dan Pjotr en Lisa? Hoe dan ook, het nieuwe schooljaar staat voor de deur en ik wens alle kids op middelbare scholen het beste toe en met name alle vmbo-leerlingen in Nederland.

Aan mijn eigen oud-leerlingen wil ik nog graag de woorden van wijlen Whitney Houston uitspreken: I will always love you.

Ster advertentie
Ster advertentie