Opinie & Commentaar
AVROTROS

Regeren is meer dan reageren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Regeren is meer dan reageren

Echt waar. Ik denk de laatste weken vaak aan het CDA-verkiezingsprogramma 'Keuzes voor een beter Nederland 2017-2021'. Omdat daar een heerlijke zin in staat die enerzijds het totale programma kapot relativeert en tegelijkertijd verontrustend is: "Dit programma heeft niet de pretentie om voor de komende vier jaar alle mogelijke problemen en uitdagingen te voorspellen en van een pasklaar antwoord te voorzien. Daarvoor verandert onze wereld veel te snel." Kortom: "Wij hebben als CDA best wel plannen voor de nabije toekomst, maar het kan zijn dat de toekomst niet meewerkt en dan doen we het een beetje of compleet anders. Sorry alvast."

De wereld verandert snel

En verrek, de wereld verandert inderdaad snel. Je kan veel over het CDA zeggen, maar die verkiezingsbelofte is volledig waargemaakt. Binnen de landsgrenzen is bijvoorbeeld de woningmarkt erg snel oververhit geraakt. Niet alleen in Amsterdam, ook in Heerlen –weet ik van een betrouwbare EenVandaag bron- gaan huizen in rap tempo boven de vraagprijs weg. En door de aantrekkende economie is de file als welvaartsziekte terug van weggeweest.

Kabinet en coalitie verrasten ook zichzelf door te besluiten in 2030 de gaskraan definitief dicht te draaien. In combinatie met het klimaatakkoord van Parijs is de noodzaak om van het gas te gaan daardoor rap gestegen. Bij deze roep ik 'warmtepomp' alvast uit tot het woord van 2018.

Het rommelt in de eigen vriendenkring

Het buitenland kan er ook wat van. Los van handenbindertjes Poetin en Erdogan, rommelt het flink in de eigen vriendenkring. Een desintegrerend Brits kabinet in Brexit-tijden, een Europese migratiecrisis door onderlinge onenigheid en een naderende handelsoorlog met de Verenigde Staten van Trump. En vergeet niet dat als de Belgen de wereldtitel grijpen, we op zijn minst vier jaar lang uitgelachen worden door onze zuiderburen.

Regeren is reageren, dat is wel duidelijk. Het kabinet is er maar druk mee, maar nu wordt het tijd het oog op de bal te houden. Ik roep het regeerakkoord in herinnering: ''Ons doel is om een sterk land nog beter te maken voor iedereen, nadrukkelijk ook voor mensen die nu het gevoel hebben dat de overheid er niet meer voor hen is. Onze arbeidsmarkt, onze pensioenen en onze woningmarkt zijn bedoeld om zekerheid en kansen te bieden voor iedereen, ook wanneer de omstandigheden met de tijd veranderen.'' Wederom een mooie en rake zin. Want hoofdzaak voor moderne politici is zoveel mogelijk zekerheden creëren in extreem onzekere tijden.

Uit een andere betrouwbare EenVandaag bron weet ik dat de grote meerderheid Rutte niet ziet als een premier van alle Nederlanders. (Zaterdag in EenVandaag meer cijfers over coalitie en oppositie.) Ik kijk daarom uit naar Prinsjesdag met de eerste echte begroting van Rutte III. Vorig jaar deed namelijk het demissionaire Rutte II dat klusje nog. Tijd voor daden en hup Frankrijk!

Ster advertentie
Ster advertentie