Opinie & Commentaar

Waarom je altijd alert moet zijn bij het ontbijtbuffet

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je altijd alert moet zijn bij het ontbijtbuffet

[AVROTROS] Dit is een reconstructie van een slechte vakantie-ervaring. Lees, leer en huiver. Beeld je in dat Peter R. De Vries de volgende tekst voorleest, terwijl hij met een dramatische blik in de camera kijkt: "Een zonnig vakantie-eiland in de Middellandse Zee. Een all-you-can-eat-ontbijtbuffet. Hoe heeft dit zo verkeerd kunnen aflopen?"

Met een leeg bord in mijn linkerhand liep ik langs het ontbijtbuffet. Mijn rechterhand klaar om in actie te komen, naar opscheplepels te grijpen en te stapelen op mijn bord. Bak 1: zwartverbrande worstjes met opengebarsten velletjes. Nee, want vegetariër. Bak 2: roerei met donkergele randjes aan de zijkanten. Nee, want oud. Bak 3: een verse fruitsalade. Nee, want diarreegevaar.

Toen kwam ik bij bak 4. Gekookte eieren. Ik legde er één op mijn bord en nam plaats in de eetzaal die nog het meeste weg had van een gevangeniskantine. Ik tikte zachtjes met het ei op mijn bord, de schil brak en er liep meteen een snotterige straal uit. Optimisten zouden dit ei omschrijven als halfzacht. Pessimisten zouden zeggen: halfrauw.

Dit is het moment waarop je enige vorm van risicomanagement moet toepassen. Hoe groot is de kans dat je ziek wordt van het eten van een halfrauw ei? Toen ik een uur later in foetushouding op de badkamervloer lag, wist ik het antwoord op die laatste vraag. Gedurende twee dagen en twee nachten heb ik de badkamertegels geteld en de zoom van het douchegordijn aandachtig bekeken. Het positieve van deze hele situatie? Ik paste daarna heel goed in mijn bikini.

En zo leer ik iedere vakantie weer iets nieuws. Als je kleine zwarte stipjes ziet op het beddengoed, kan dat wijzen op bedwants. Als je vergeet om het resterende bedrag van je reissom op tijd te voldoen, dan word je appartement gewoon aan iemand anders verhuurd. Als je op een zeeëgel gaat staan, dan doet dat heel veel pijn. Als je een door jou gereserveerde tuktuk net iets te laat afzegt, dan wordt een Thai heel erg boos. En: een rauw ei hoort er dus niet bij.

Radar Radio maakt in juli even plaats voor Radio Tour de France. In augustus zijn we weer terug, met het Radar Vakantieloket, waar jij terecht kunt met al jouw vakantieklachten!

Heb je zelf ook een vakantieklacht? Geef het door aan Radar!

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender, behalve tijdens de Tour de France. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie