Opinie & Commentaar

Valse beloften van producten: trap er niet in!

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Valse beloften van producten: trap er niet in!

[AVROTROS] Een chocoladeshake die ervoor zorgt dat je 24 kilo kunt afvallen in slechts vier weken tijd of een viltstift die je direct wittere tanden geeft. Een spray waarmee je diezelfde dag nog een einde maakt aan elk ongewenst kattengedrag. Stuk voor stuk wondermiddelen, tenminste, als we de fabrikanten moeten geloven.

Speciale latte melk waarmee je de perfecte fluweelzachte schuimlaag kunt maken. Wat denk je van een penisverlenging van maar liefst 25 procent die je 'het gevoel zal geven een alfa-leider te zijn'?

In onze vaste rubriek 'De Belofte' onderzoeken we in Radar Radio of deze producten hun beloftes kunnen waarmaken. Helaas is dat vaker niet het geval dan wel. Jammer, want het zijn beloftes waar je zo graag in zou willen geloven, omdat ze je simpelweg een hoop moeite kunnen besparen. Nee, je moet echt sporten om die kilo's kwijt te raken. Je moet je kat jarenlang consequent opvoeden zodat hij je bank niet kapot krabt. Voor wittere tanden moet je toch echt je koffie-inname beperken. Ik heb eigenlijk geen idee wat je moet doen als je een alfa-mannetje wilt worden, maar ik heb zo'n voorgevoel dat ook dat een langdurig en moeizaam proces zal zijn en niet zomaar uit een potje komt.

De beloftes gaan vaak gepaard met termen als 'klinisch bewezen' of 'dermatologisch getest'. Wát dan de uitslag is van die testen wordt er zelden bij vermeld.

De wetenschappers en deskundigen die op ons verzoek een kritische blik werpen op deze wonderlijke producten, moeten vaak lachen als ik ze de slogans en de ingrediëntenlijsten voorleg in onze uitzending. 'Onzin', 'kan niet' en 'te mooi om waar te zijn', zo luiden de veelgehoorde reacties. De mooiste beloftes vind ik die waarbij de deskundigen direct een goedkoop of gratis alternatief aandragen.

Zoals de barista, oftewel de koffiezetprofessional, mij vertelde dat je ook met gewone houdbare melk een perfecte schuimlaag op je koffie kunt creëren en je daar dus niet de twee keer zo dure en speciaal ontwikkelde latte koffiemelk voor nodig hebt.

Of de tandarts die me de tip gaf dat je tanden ook witter lijken als je ze wat droger maakt, door bijvoorbeeld net als een blije hond je hoofd uit het autoraampje te steken en je mond wijd open te doen. Ik heb het geprobeerd. Het ziet er heel gek uit. Het werkt wel.

Krijg je wittere tanden met een pen van dertien euro?

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie