Onderzoek

Problemen met radioactief afval Petten groter dan gedacht

foto: Bram van der Biezen (ANP)foto: Bram van der Biezen (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Problemen met radioactief afval Petten groter dan gedacht

[VPRO] De problemen met het radioactieve afval in Petten zijn groter dan gedacht. Dit zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, die inzage heeft gehad in een geheim rapport van de commissie Turkenburg, in de Sportzomer op NPO Radio 1. In dezelfde uitzending werd bekendgemaakt dat ECN-directeur Paul Korting opstapt.

De straling van nucleair afval is erg gevaarlijk. Het is daarom belangrijk dat dit afval goed wordt opgeslagen. Dit gebeurt in Zeeland. Maar voordat het afval daarheen kan worden gebracht, moet het eerst gescheiden worden. Verschillende soorten afval moeten namelijk op verschillende manieren worden opgeslagen.

De kern van de problemen in Petten is een speciale installatie, de zogenaamde "VINISH-installatie", die de verschillende soorten kernafval moet karakteriseren, voordat ze gescheiden worden. Dit apparaat werkt nog altijd niet naar behoren. En er ontstaat steeds nieuwe vertraging, terwijl het afval allang opgeruimd had moeten zijn.

D66-Kamerlid over inhoud geheim rapport

In een uitzending van onderzoeksprogramma Argos in mei 2016 trok Frans Saris hierover aan de bel. Saris is oud-directeur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), dat de kernreactor in Petten beheert. Voor Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven (D66), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) was dit een van de aanleidingen om vragen te stellen aan minister Schultz (Infrastructuur en Milieu).

In de antwoorden van de minister van 5 juli staat dat “het gereedkomen van de VINISH-installatie nog niet op het kritieke tijdspad ligt van het project”. Dat is opvallend, want in een rapport van een onderzoekscommissie onder leiding van energieprofessor Wim Turkenburg blijkt het tegenovergestelde te staan.

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie LAKA, dat het geheime onderzoeksrapport in het kader van een bezwaarprocedure heeft ingezien, mag het rapport niet citeren, maar stelt dat een passage in het rapport haaks staat op de bewering van de minister. D66-kamerlid Van Veldhoven heeft het rapport van Turkenburg ook ingezien en geeft in de uitzending van De Sportzomer commentaar. Zij is niet gebonden aan geheimhouding.

ECN-directeur vertrekt

De vertragingen bij de uitvoer van het radioactieve afval is slecht nieuws voor het ECN. Het opslaan en opruimen van dit afval is erg duur. Er wordt daarom ernstig rekening gehouden met een faillissement als gevolg van alle vertragingen. Omdat kernenergie slechts één onderdeel vormt van alle ECN-activiteiten, zouden veel activiteiten op het gebied van duurzame energie in zo’n faillissement kunnen worden meegezogen.

Minister Kamp (Economische Zaken) heeft daarom op 5 juli aan de Tweede Kamer laten weten dat hij ECN wil opsplitsen in een ECN “light”, dat alleen nog duurzame energie onder zich heeft, en de Nucleair Research Group (NRG), de huidige nucleaire tak van het ECN die over de kernreactor in Petten gaat.

In de uitzending op NPO Radio werd ook bekendgemaakt dat de huidige directeur van het ECN, Paul Korting, per 1 september stopt. Meerdere bronnen hebben aangegeven dat dit vertrek verband houdt met de problemen met het radioactieve afval in Petten. Officieel gaat Korting met vervroegd pensioen. Een woordvoerder van ECN bevestigt dat Korting vroegtijdig opstapt, maar wil niet ingaan op de redenen.

Ster advertentie
Ster advertentie