Onderzoek

IGZ oordeelt: 8 zwijgcontracten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. IGZ oordeelt: 8 zwijgcontracten

[VPRO - Human] Acht van de 55 contracten die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het afgelopen jaar heeft binnengekregen, beoordeelt de Inspectie als een zwijgcontract. Argos onthulde vorig jaar een zwijgcontract na de dood van de 21-jarige Rogier Mooij in het Tergooiziekenhuis. Na de uitzendingen van Argos sprak minister Schippers van Volksgezondheid haar ongenoegen uit over zulke afspraken tussen zorgaanbieder en patiënt: “Dit is volstrekt niet wat moet in de zorg. Want de zorg is gebaat bij openheid. (..) De zorg is er gebaat bij om zich transparant op te stellen, transparant naar mensen die gebruik maken van de zorg maar ook transparant naar media. En dan moet je niet op wat voor manier dan ook de indruk maar wekken dat je dat ergens onder wat voor tapijt dan ook zou willen vegen.” Minister Schippers vroeg de IGZ onderzoek te doen.

55 meldingen

Na een oproep kwamen bij de Inspectie in totaal 55 meldingen van vaststellingsovereenkomsten met een mogelijke zwijgplicht binnen. Bijna de helft van de meldingen gaat over ziekenhuizen. Daarna volgen de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verpleging en verzorging, fabrikanten van medische producten en mondzorg. Twaalf meldingen zijn niet nader onderzocht, omdat ze afkomstig waren van anonieme melders. Lees hier het persbericht van de IGZ en/of het rapport, Vaststellingsovereenkomsten in de zorg.

Zwijgplicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de contracten nader bekeken en komt tot de conclusie dat er in acht gevallen sprake is van ongewenste elementen, oftewel een vorm van zwijgplicht. Waarom de overige meldingen geen zwijgcontract zijn licht de Inspectie niet toe.

Op verzoek van Argos heeft Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan de TU Delft, het Inspectierapport gelezen. Klein vindt verder onderzoek naar ongewenste afspraken in de zorg na een calamiteit, noodzakelijk.

Oproep

Heeft u meer informatie over zwijgcontracten in de zorg, neem dan contact met ons op: argos@vpro.nl. Argos is ook specifiek op zoek naar mensen die zich bij de Inspectie hebben gemeld, maar bij wie volgens de Inspectie geen sprake zou zijn van een zwijgcontract.

Terugluisteren

Luister hier de uitzendingen terug die Argos in 2016 maakte over de dood van Rogier en het zwijgcontract.

Ster advertentie
Ster advertentie