appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

De Sprint: eigenbelang speelt mogelijk belangrijke rol in IC-strijd

Foto: U.S. Navy / Rebecca J. Moat
woensdag 22 juni 2016 | VPRO | Argos

Nog altijd zijn er patiënten die niet op de juiste intensive care liggen. Dit komt doordat ernstig zieke patiënten niet altijd worden doorverwezen naar de meest geavanceerde intensive care, terwijl dit wel zou moeten.

Dit blijkt uit de uitzending van De Sprint, de vaste onderzoeksrubriek in De Sportzomer op NPO Radio 1.

De Sprint: Ruzie op de intensive care

Volgens Nardo van der Meer, IC-arts en hoogleraar Healthcare aan de Universiteit van Tilburg, zou dit te maken kunnen hebben met het eigenbelang van ziekenhuizen. Een ziekenhuis heeft er baat bij dat er voldoende mensen op de eigen intensive care liggen. Weinig patiënten op een intensive care kan betekenen dat deze afdeling moet sluiten en dat heeft gevolgen voor de rest van het ziekenhuis. Dit zou er dus toe kunnen leiden dat patiënten minder snel worden doorverwezen dan zou moeten.

Het onderzoek van De Sprint is momenteel nog in volle gang. Afgelopen maandag werd het aangekondigd, en vrijdagmiddag worden de resultaten gepresenteerd. Heb jij nog informatie over de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen, die jij met de onderzoeksjournalisten van De Sprint zou willen delen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via de e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), via Twitter (@Argosradio1) of via Facebook (@argosnl).

Via deze link vind je meer informatie over het onderzoek naar de intensive care in Nederland.

Bekijk en beluister ook De Sprint van vorige week, over een misbruikzaak met Eritrese asielzoekers, via deze link.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1