Onderzoek
NOSNTR

Nauwelijks aandacht voor verdriet bij miskraam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nauwelijks aandacht voor verdriet bij miskraam

Gewoon uithuilen en opnieuw beginnen. Dat lijkt vaak de algemene teneur van de reacties bij een miskraam, valt op te maken uit een analyse in het tijdschrift The Lancet. Miskramen worden gezien als onvermijdelijk, maar dat is onterecht en doet geen recht aan het verdriet van vrouwen die het overkomt.

Wereldwijd loopt een op de zeven zwangerschappen vroegtijdig verkeerd af, blijkt uit de analyse van 4,6 miljoen miskramen. Van alle vrouwen maakt zeker 11 procent minimaal één miskraam mee; 2 procent overkomt het twee keer en 1 procent zelfs drie keer of vaker. De onderzoekers vermoeden dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen, omdat lang niet alle miskramen worden geregistreerd.

Roken en alcohol

Risicofactoren zijn onder meer roken, alcoholgebruik, ernstig over- of ondergewicht, een relatief hoge of lage leeftijd van de moeder (40+ en 20-), een relatief oude vader (40+), lange werkdagen of nachtdiensten, stress en luchtvervuiling. Een eerdere miskraam verhoogt ook de kans op een volgende.

Opmerkelijk is verder dat zwarte vrouwen 43 procent meer risico lopen dan gemiddeld. Dat komt mogelijk doordat zij vaker lijden aan diabetes type 2 en aan hartkwalen.

Gebrekkige registratie

Van een miskraam is sprake als het embryo overlijdt voordat het levensvatbaar is. Daarna is sprake van een doodgeboren baby. Waar de grens van levensvatbaarheid precies ligt, verschilt per land. Meestal gaat het om 20 tot 24 weken.

De meeste landen, waaronder Nederland, registreren überhaupt geen miskramen. In Zweden, Finland en Denemarken gebeurt dat wel; daarom is de analyse voor een groot deel op data uit die landen gebaseerd. Ook werden gegevens gebruikt uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Hoewel miskramen zo vaak voorkomen - wereldwijd 23 miljoen keer per jaar, schatten de onderzoekers - krijgen vrouwen na die heftige gebeurtenis vaak maar weinig steun. Ze verwerken het verlies vaak in stilte, soms met onterechte zelfverwijten. Zo wordt wel ten onrechte gedacht dat een miskraam kan zijn ontstaan door het gebruik van de pil of door iets zwaars te tillen.

De onderzoekers raden daarom aan de begeleiding te verbeteren. Nu krijgen vrouwen vaak simpelweg te horen dat ze maar opnieuw moeten proberen zwanger te worden, terwijl een andere leefstijl de kans op een miskraam kan verkleinen. Ook kan bij sommige vrouwen die vaker een miskraam hebben gehad behandeling met progesteron de kans op herhaling verminderen.

Echt een verlies

Wie vaker een miskraam heeft gehad, zou goed moeten worden onderzocht om de oorzaak te vinden. Nu gebeurt dat volgens de onderzoekers veel te weinig. "Het gebrek aan medische vooruitgang zou ons moeten choqueren", zeggen ze. "Maar in plaats daarvan accepteren we al die miskramen gewoon."

Ook Mariëtte Goddijn, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde verbonden aan het Amsterdam UMC, zegt dat er veel meer aandacht moet komen voor miskramen. "Artsen, verpleegkundigen en verloskundigen zouden moeten erkennen dat het echt een verlies is, ook voor de partner." Ook is het volgens haar belangrijk dat er meer onderzoeksgeld beschikbaar komt, zegt ze in Nieuws en Co.

Waar nodig zouden vrouwen na een miskraam aanvullende hulp moeten krijgen, zegt Goddijn. Ook is het volgens haar raadzaam om een gesprek aan te gaan over de levensstijl, om de kans op herhaling te verkleinen.

miskramen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.



Ster advertentie
Ster advertentie