Onderzoek

Terugblik op Geldermalsen: hoe is het ruim een jaar later?

foto: ANP / Remko de Waalfoto: ANP / Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik op Geldermalsen: hoe is het ruim een jaar later?

[KRO-NCRV] Ruim een jaar geleden, op 16 december 2015, ging het behoorlijk mis in Geldermalsen. Een menigte bestormde het raadhuis, waarop iedereen geëvacueerd werd. De bevolking kwam in verzet, omdat er was uitgelekt dat het gemeentebestuur een asielzoekerscentrum wilde openen voor 1500 vluchtelingen.

Een week later kondigde burgemeester De Vries aan dat de plannen werden ingetrokken. Maar daar bleef het niet bij. De vertrouwensband met de bevolking moest hersteld worden. Ook zou worden onderzocht of er steun is in Geldermalsen voor de opvang van vluchtelingen.

Harde kern

Verslaggever Jacqueline Maris woont in de streek en volgde de ontwikkelingen in Geldermalsen vanaf het begin. Zij sprak onder meer met bijstandsmoeder Karin Welgraven, die zich direct na de rellen aansloot bij de harde kern van de Facebook-pagina ‘Geldermalsen zegt Nee tegen AZC’. Welgraven is één van de initiatiefnemers van Gratis Shoppen in Geldermalsen. Maar we spraken meer inwoners van Geldermalsen. “We zijn weggezet als het meest xenofobische dorp van Europa zo’n beetje,” is hun reactie.

In de studio zijn Gabriël van den Brink, hoogleraar Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit, en Roel Freeke, directeur van onderzoeksbureau Necker Van Naem, te gast. Freeke analyseerde het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in heel Nederland.

Terugblik op Geldermalsen

Ster advertentie
Ster advertentie