Onderzoek
HUMANVPRO

'Sinds juli verdubbelt het aantal coronabesmettingen elke week'

foto: Sophia Twigt/Argosfoto: Sophia Twigt/Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sinds juli verdubbelt het aantal coronabesmettingen elke week'

Nu het RIVM geen dagelijkse corona-updates meer geeft, pakt datajournalist Reinier Tromp (VPRO/HUMAN) de handschoen op. "In juli zagen we ongeveer 100 nieuwe besmettingen per dag. Nu zien we er 650 per dag."

Tromp baseert zich op cijfers uit de zogeheten 'coronatikker', een dagelijkse update voor NPO Radio 1, die hij ontwikkelt. Dat is een script dat automatisch de coronacijfers van Nederland verzamelt en analyseert.

Bekijk de coronacijfers van vandaag.

Het doel van de coronatikker is het breed informeren van de lezer en luisteraar van NPO Radio 1 over de ontwikkeling van het coronavirus en daarbij wat context en duiding te geven. De tikker – die hij samen met onderzoeker Marino van Zelst en web-engineer Edwin Veldhuizen schreef – wordt gevoed door data waarmee onder andere de dagelijkse besmettingen, ziekenhuisopnames, IC-opnames en overledenen worden berekend. Die cijfers komen uit verschillende bronnen, met name het RIVM en Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Datajournalist Reinier Tromp in Argos

Afwijken

De cijfers in de coronatikker kunnen licht afwijken van het officiële dashboard van de Rijksoverheid. Dat komt doordat voor de analyse een andere methode wordt gebruikt. Omdat het soms dagen duurt voordat een besmetting, ziekenhuisopname of overlijden bij het RIVM wordt geregistreerd, en er bij die registratie ook fouten worden gemaakt, vinden vaak achteraf correcties plaats op de data. Zo'n correctie gebeurt ook bij gegevens van weken of maanden geleden.

Tromp zegt het merkwaardig te vinden dat het RIVM de dagelijkse toename van, bijvoorbeeld, het aantal besmettingen bepaalt door een correctie op gegevens van twee maanden geleden. Bij de dagelijkse updates neemt hij die correcties dus niet mee.

Lees de verantwoording bij de cijfers.

Heb je vragen?

De tikker is nog volop in ontwikkeling. De code is voor iedereen in te zien en kan zelf gedraaid worden. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via r.tromp[at]vpro.nl of via Twitter.

Meer journalistiek speurwerk?

'rgos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie