appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Pappen en nathouden: het Nederlandse prostitutiebeleid in de praktijk

Jolien de Vries
zondag 26 augustus 2018 | KRO-NCRV | Jolien de Vries Twitter

Sinds het jaar 2000 is sekswerk in Nederland legaal. Maar in de praktijk lopen ondernemers in de branche tegen obstakels aan. En terwijl het beleid is gericht op bescherming, wordt het werk in de praktijk onveiliger, zeggen sekswerkers. Ze waarschuwen voor een sluipende hercriminalisering. 

Het vergunningenbeleid van gemeenten zou hierbij een belangrijke rol spelen. Vooral zelfstandige sekswerkers ondervinden daarvan nadelen. Gemeenten verbieden sekswerk vanuit huis als het een bedrijfsmatig karakter heeft. De sekswerker wordt dan aangemerkt als illegaal. "In het jaar 2000 betekende legaal sekswerk: vrijwillig gemotiveerd. Illegaal was onder dwang. Nu betekent illegaal: werken zonder vergunning. Maar die krijg je niet van de gemeente, dus je bent al snel illegaal", zegt Velvet, coördinator bij Proud - de belangenvereniging voor sekswerkers. 

In de praktijk wordt het je onmogelijk gemaakt

Velvet, sekswerker

In juli presenteerde Proud het rapport De Legale Facade in Amsterdam. Hierin geven ze aanbevelingen voor een beter prostitutiebeleid. "Er is zo veel regelgeving rondom sekswerk dat het heel moeilijk is om je werk uit te voeren", zegt Velvet. "We zeggen dat sekswerker een legaal beroep is, maar in de praktijk wordt het je onmogelijk gemaakt."

Hardnekkig stigma

Het vergunningenbeleid is niet het enige waar ondernemers in de seksbranche tegenaanlopen. Kerstin en Eric Witten zijn eigenaar van club De Villa in het Gelderse Beekbergen. Ze merken dat het stigma rondom sekswerk hardnekkig is. "Wij wilden geld doneren aan een kankerfonds. Maar dat wilden ze niet aannemen omdat het aan deze branche vastzit. Dat geldt ook voor de autoindustrie: als je een auto wil leasen gaat dat niet", zegt Kerstin Witten.

Te verzekeren is dit niet

Eric Witten, clubeigenaar

De vergunningaanvraag bij de gemeente was voor de clubeigenaren geen probleem, het beleid van andere instanties wel. "Ik krijg geen hypotheek en te verzekeren is dit niet. Arbeidsongeschiktheid onmogelijk en het pand verzekeren is belachelijk duur want wij zijn een risico. Hoezo?", zegt Eric Witten. Ook op de Wallen is dit een herkenbaar probleem. "Ik denk dat alle sekswerkers hier bij ING zitten, dat is de enige bank die je een zakelijke rekening verschaft", zegt Velvet van Proud.

Leningen weigeren

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken zou het openen van een zakelijke rekening geen probleem mogen zijn, dat valt onder de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat zit anders als het gaat om kredietverstrekking, zoals hypotheken en andere leningen. Banken mogen zelf bepalen met wie zij zo'n lang lopende verbintenis aangaan. Op grond van de business principles van de bank mogen zij partijen weigeren.

Het Verbond voor Verzekeraars laat weten dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor sekswerkers niet mogelijk is, maar dat zij de branche willen helpen bij het opzetten van een broodfonds. Voor het verzekeren van de inboedel zijn bij het Verbond voor Verzekeraars twee partijen bekend die zakendoen met de seksbranche. Hoe duur deze zijn valt moeilijk te zeggen, omdat dit per geval wordt bekeken.

Zondag 26 augustus om 19.00 uur in Reporter Radio: Pappen in nathouden: het prostitutiebeleid in Nederland

 

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1