Onderzoek

Wegbezuinigde jongerenwerker Oudewater terug na alarmerend drugsonderzoek

foto: Maud van de Reijtfoto: Maud van de Reijt
  1. Nieuwschevron right
  2. Wegbezuinigde jongerenwerker Oudewater terug na alarmerend drugsonderzoek

[VPRO] Per 1 september heeft Oudewater weer een jongerenwerker. Aanleiding is een alarmerend drugsonderzoek waaruit bleek dat inwoners van de Utrechtse gemeente grote hoeveelheden speed gebruiken.

Het kan verkeren. De gemeente Oudewater had nauwelijks haar jongerenwerker wegbezuinigd, of er verscheen een GGD-rapport waarin de noodklok werd geluid over het hoge drugsgebruik in het historische stadje in het Groene Hart.

Daar bleef het niet bij. Naar aanleiding van het GGD-rapport ging het KWR Watercycle Research Institute op zoek naar sporen van drugs in het rioolwater van acht Utrechtse gemeenten. Wat bleek? De hoeveelheid amfetamine (ook wel bekend als speed) in het riool van Oudewater lag maar liefst drie keer zo hoog als in de stad Utrecht.

Er is dus werk aan de winkel, vindt CDA-wethouder Ad de Regt. Tegenover de onderzoeksjournalisten van de Argos-rubriek ‘De Sprint’, Maud van de Reijt en Irene Houthuijs, laat hij deze week weten dat de jongerenwerker per 1 september terugkeert in Oudewater.

Opvallend: geen drugsoverlast

Wat opvalt is dat de gemeente Oudewater nauwelijks te maken lijkt te hebben met overlast door bijvoorbeeld junks. Wat daarnaast opvalt is dat er nauwelijks mensen te vinden zijn in Oudewater die zeggen speed te gebruiken, en dat veel mensen andere verklaringen zoeken voor de onderzoeksresultaten, waaronder de vermeende aanwezigheid van een drugslab.

Eerder deze week gaf onderzoeker Pim de Voogt aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een drugslab de resultaten kan verklaren. Inmiddels hebben de Sprint-journalisten ook met een huisarts uit Oudewater gesproken, Maarten Brinkhuijsen. Hij verklaart zelf contact te hebben gezocht met wethouder De Regt omdat hij zich sterke zorgen maakte over het drugsgebruik in de gemeente.

Brinkhuijsen: "Natuurlijk is drugsgebruik voor de persoon zelf een groot probleem, maar dat probleem beperkt zich niet tot de persoon alleen. Het betreft een heel gezin dat daarin meegezogen wordt. Omdat ik daar meerdere voorbeelden van zag, was dat de reden eigenlijk om het aan te kaarten. (…) Het is een problematiek die door alle sociale lagen van de bevolking heen gaat. Dus niet specifiek jong, niet specifiek man, niet specifiek werkloos, niet specifiek bankier."

Het onderzoek gaat door

Het onderzoek naar drugsgebruik in Oudewater is het laatste Sprint-onderzoek van de Sportzomer van dit jaar. Dit wil echter niet zeggen dat het onderzoek nu voorbij is. Mocht je nog tips of informatie voor de onderzoekers hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen via argos@vpro.nl

Vanaf volgende week is het onderzoeksprogramma Argos weer terug: iedere zaterdag om 14.00 uur op NPO Radio 1.

De Sprint

De Sprint is een vaste rubriek van De Sportzomer op NPO Radio 1. Het idee achter deze rubriek is om binnen een week tijd, met behulp van luisteraars, zoveel mogelijk informatie te krijgen over een bepaalde vraag. Op maandag wordt het Sprint-onderzoek aangekondigd, op woensdag volgt een tussenstand, en op vrijdag worden de resultaten gepresenteerd.

Eerder Sprint-onderzoek ging over de behandeling van linkse en rechtse demonstranten in Nederland, over de massale leegloop bij een basisschool van WereldKidz, over een document met mogelijk nieuwe informatie over Srebrenica, over de regels van intensive-careafdelingen en over een misbruikzaak met Eritrese asielzoekers.

Ster advertentie
Ster advertentie