appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Dag

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg, Lara Rense en Elisabeth Steinz nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Podcast afleveringen

#439 - De burgemeester als een sheriff met een klappertjespistool

vrijdag 18 oktober 2019, 11:48 uur

Een groot deel van de burgemeesters plaatst vraagtekens bij de Wet Damocles, ontdekte onderzoeksjournalist Sander Bartling van Reporter Radio. Met die wet mogen burgemeesters drugspanden sluiten, maar vaak krijgen ze daar de middelen niet voor.

"Een burgemeester die ik sprak, voelt zich als een sheriff met een klappertjespistool", vertelt Bartling in De Dag. Hij legt uit tegen welke problemen burgemeesters aanlopen bij het uitvoeren van de wet.

#438 - Zo ziet een weekendje Londen er na de brexit uit

donderdag 17 oktober 2019, 11:33 uur

Wandelen langs de Thames, kerstshoppen bij Harrods. Je bent in een ogenblik in Londen voor een weekendje weg, maar blijft dat wel zo? Wat gaat er na de brexit veranderen voor reizigers? Er lijkt nu een akkoord met de EU te zijn, maar of dat overeind blijft tot de uittredingsdatum is nog niet zeker. In deze podcast gaan we daarom uit van een no deal, het 'ergste' geval dus. In deze podcast hoor je wat de gevolgen zijn voor je telefoon, je auto, je verzekeringen en je bankzaken.

#437 - 'De machtsstructuur achter #MeToo bestaat nog steeds'

woensdag 16 oktober 2019, 12:42 uur

Twee jaar geleden raakte de wereld in de ban van #MeToo. Duizenden vrouwen en mannen stonden op om te vertellen over hun ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Inmiddels is er veel veranderd, maar toch blijkt de machtsstructuur achter #MeToo nog steeds te bestaan, vertelt Eelco Bosch van Rosenthal in podcast De Dag.

Hij sprak voor Nieuwsuur met Ronan Farrow, die filmproducent Harvey Weinstein ten val heeft gebracht. Farrow schreef een boek over de schandalen. En in Nederland bleek ook een Weinstein rond te lopen, ontdekte journalist Frank Waals; castingdirector Job Gosschalk.

#436 - Hoe India een wereldmacht aan het worden is

dinsdag 15 oktober 2019, 11:30 uur

Het koningspaar is bezig met een groot staatsbezoek aan India. Niet zonder reden, want met 1,3 miljard inwoners en een economische groei van 7,3% is het land hard op weg een wereldmacht te worden. De prominente positie op het wereldtoneel is iets van de laatste jaren, vertelt filosoof, politicoloog en bestuurskundige Haroon Sheikh.

Premier Modi doet alles om de trots en economie van het land te ontwikkelen. Tegelijkertijd blijft de onderklasse achter, probeert China invloed in buurlanden te verkrijgen en bedreigt de hindoe-nationalistische agenda van Modi de positie van moslims. Blijft India een arm ontwikkelingsland of zou 'wereldmacht' India de lachende derde kunnen zijn in de handelsoorlog tussen de VS en China?

#435 - Waarom seksueel misbruik bij jongens vaak verborgen blijft

maandag 14 oktober 2019, 14:00 uur

Jongens die seksueel worden misbruikt moeten beter worden geholpen. Dat zeggen organisaties die zich inzetten voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt tegen het Jeugdjournaal. We gaan het hebben over de impact die misbruik kan hebben op mannen.

De focus ligt namelijk vaak op seksueel misbruik van meisjes. Verslaggever Bart Tuinman sprak met Mark. Toen hij 15 was, is hij door een oudere man misbruikt. En Obed Brinkman maakte in zijn jeugd misbruik mee. Pas sinds deze zomer durft hij zijn verhaal te vertellen.

#434 - Wie zijn de Koerden eigenlijk en wat willen ze?

vrijdag 11 oktober 2019, 11:33 uur

Kranten en journaals openen al een paar dagen met de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Koerden die in het gebied wonen, voelen zich in de steek gelaten door Europa en de Verenigde Staten. Door iedereen eigenlijk. In De Dag gaan we het hebben over de Koerden.

Want wie zijn de Koerden ook alweer? Waar wonen ze en wat willen ze? Hoogleraar Joost Jongerden van de Universiteit van Wageningen en filmmaker Reber Dosky leggen dat uit.

#433 - 'Soa dit, soa dat, maar seks kan ook gewoon fijn zijn'

donderdag 10 oktober 2019, 12:25 uur

Het eitje, de zaadcel en het condoom over een banaan. Dat was lange tijd wel zo'n beetje wat scholieren op school leerden over seks. Vaak geen woord over grenzen herkennen, porno, sexting, plezier in seks of andere seksualiteiten. Dat kan beter, vinden scholieren zelf. In deze podcast praten we daar met hen over. Max Nobel (17) en Fleur Mooren (18) werkten samen met Rutgers aan een onderzoek over seksuele voorlichting op school.

#432 - Hoe Willem van Oranje de Vader des Vaderlands werd

woensdag 9 oktober 2019, 12:52 uur

Niet iedereen is het er mee eens, maar toch wordt vandaag een standbeeld van stadhouder Willem van Oranje onthuld in Dordrecht. In de geschiedenisboeken staat hij bekend als de Vader des Vaderlands, maar dat imago is pas vrij recent ontstaan, vertelt historicus Pieter Gerrit Kroeger in De Dag. 

Hij legt uit door wie het imago is opgebouwd en vertelt hoe de stadhouder verwant is aan onze huidige koning. "Ze delen 0,0 procent hetzelfde bloed", aldus Kroeger.

#431 - Wat als Nederland 'nee' blijft zeggen tegen Balkan in de EU?

dinsdag 8 oktober 2019, 11:12 uur

Noord-Macedonië en Albanië staan te springen om lid te worden van de Europese Unie, maar vooral Nederland vindt de Balkanlanden nog niet klaar voor toetreding. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de kwestie. In podcast De Dag duiken we daarom dieper in de mogelijke uitbreiding en wat toetreding voor Oost-Europese landen betekent.

#430 - Ontslag nemen via Instagram is geen goed idee

maandag 7 oktober 2019, 11:59 uur

De combinatie politici en sociale media is niet altijd een gelukkige. Toen de Haagse burgemeester Pauline Krikke gisteren haar aftreden via Instagram bekendmaakte, trok John Bijl even zijn wenkbrauwen op. Hij houdt politici in de gaten, in de pers, op sociale media en tijdens raadsvergaderingen en leert nieuwkomers via het Periklesinstituut hoe de politiek werkt. "Je hoeft een presentator in Hilversum niet te vertellen dat het moeilijk is om betrokken over te komen in een video, maar burgemeesters mag je dat best vertellen", analyseert hij het Instagramfilmpje van Krikke. In deze podcast praten we met Bijl over beeldvorming en politieke communicatie op sociale media.

#429 - Deze onderzoeker sprak jarenlang met drugsmaffia in Nederland

vrijdag 4 oktober 2019, 13:13 uur

Nederland begint steeds meer op een narcostaat te lijken. Politie en justitie willen meer slagkracht. Hoe zit dit wereldje in elkaar? Universitair hoofddocent Damian Zaitch deed jarenlang veldonderzoek in de Colombiaanse gemeenschap en drugsmaffia in Nederland.

#428 - De dunne lijn tussen ombudspolitiek en vriendjespolitiek

donderdag 3 oktober 2019, 12:37 uur

Richard de Mos was en is trots op zijn 'ombudspolitiek': het luisteren naar de belangen van ondernemende burgers en die doorspelen aan de juiste plekken in de gemeente. Maar hoe zorg je dat je als politicus hier niet in doorslaat?

Die vraag stellen we aan Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur en Hans Groot, de drijvende kracht achter het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. Zij noemen het onderzoek naar Richard De Mos en Rachid Guernaoui "uitzonderlijk".

Volgens Boogers is het in de gemeentepolitiek moeilijker om belangenverstrengeling tegen te gaan dan in de landelijke of provinciale politiek. "Je bent ook lid van de lokale sportclub en kent mensen met bedrijfsbelangen veel beter. Je zit overal dichter op, dus ook over de belangen die je tegen elkaar moet afwegen."

Hij stelt in De Dag dat er eerder had moeten worden ingegrepen. "De schijn van belangenverstrengeling was er al veel langer dis het is vreemd dat het niet eerder is onderzocht. Burgemeester Krikke had er serieus naar moeten kijken."

#427 - 'De boer die best wil, wordt gek in Nederland'

woensdag 2 oktober 2019, 12:14 uur

Boeren voelen zich niet gesteund, dat mag na gisteren geen geheim meer zijn. Hans Marijnissen en Joop Bouma van Trouw wisten dat al lang. Zij begonnen vorig jaar het project 'De staat van de boer', om te onderzoeken wat er nou broeit in de agrarische sector. "In de geluiden op het Malieveld hoor je ook de stem van de veevoederfabrikant en de fabrikant van bestrijdingsmiddelen. (..) En eventueel extra geld voor boeren gaat uiteindelijk toch naar de Rabobank." Marijnissen en Bouma zaten aan tafel bij boeren die zich niet vertegenwoordigd voelen, leed in stilte door moeten maken, iedere keer weer iets anders moeten doen en naar de mond gepraat worden. "De boer die best wil, wordt gek in Nederland."

#426 - 70 jaar communistisch China, wat valt er te vieren?

dinsdag 1 oktober 2019, 13:42 uur

De Volksrepubliek van China is 70 jaar en dat wordt flink gevierd. Hoe kan het dat het communisme daar nog aan de macht is, terwijl de meeste communistische regimes in de rest van de wereld al lang zijn verdwenen?

#425 - 'Vreemde eend' Marianne Thieme verlaat het nest

maandag 30 september 2019, 13:25 uur

Marianne Thieme: bewonderd en verguisd
Hoe een vreemde eend dierenrechten op de kaart zette
Een 'gesloten bolwerk', zo wordt de Partij voor de Dieren ook wel omschreven. Het vertrek van fractievoorzitter, oprichter én gezicht Marianne Thieme uit de Tweede Kamer kwam voor de meesten onverwacht. 

Met politiek verslaggever Hans Andringa bespreken we wat Thieme betekent voor de partij en voor de politiek. Wat het meest opvalt? Ze bedrijft politiek op een totaal andere manier dan de Tweede Kamer gewend is. 

"Thieme is niet geneigd om compromissen te sluiten. Als ze geen steun krijgt voor een motie gaat ze niet de boer op om het alsnog aan de man te krijgen", aldus Andringa. 

#424 - Zo liet de overheid met listen en trucs een stikstofdrama ontstaan

vrijdag 27 september 2019, 12:22 uur

Het hoge woord is eruit: de commissie Remkes heeft duidelijk gemaakt wat er moet gebeuren om het stikstofprobleem aan te pakken. In deze podcast nemen we je aan de hand mee door de geschiedenis van dit probleem. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en welke opties hebben we nog? Aan tafel jurist Valentijn Wösten die sinds 2015 vecht tegen het stikstofbeleid en NOS-researchredacteur Ben Meindertsma.

#423 - Soms mag je je baas best wegdrukken buiten werktijd

donderdag 26 september 2019, 11:47 uur

Neem je altijd op als je baas buiten werktijd belt? En waarom zit je eigenlijk in een groepsapp met collega's? Medewerkers in de gehandicaptenzorg hoeven niet meer altijd 'aan' te staan. In hun cao is het recht op onbereikbaarheid geregeld. In deze podcast praten we verder over bereikbaarheid buiten werktijd. En zijn daar misschien ook voordelen aan? Te gast is Daantje Derks, universitair hoofddocent arbeidspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. En Gerard Schoep, die namens werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland aan tafel zat bij de cao-onderhandelingen.

#422 - Waarom Trump niet hoeft te vrezen voor impeachment

woensdag 25 september 2019, 11:31 uur

"No one is above the law", met die woorden kondigde Nancy Pelosi een afzettingsprocedure tegen Trump aan. Maar de kans dat Trump echt het Witte Huis uit moet, is behoorlijk klein, legt Amerikakenner Chris Kijne uit in deze podcast. "Trump gaat nu de Democraten aanvallen: Zie je, daar heb je ze weer! Zoals hij ook na het Mueller-rapport deed." Met Kijne praten we over de effecten van deze procedure, de garen die de president erbij spint en het vertrouwen van de Amerikanen in hun democratie.

#421 - Zo bespaar je op je (stijgende) zorgkosten

dinsdag 24 september 2019, 12:52 uur

De eerste zorgpremie voor volgend jaar is bekend. De basisverzekering van DSW stijgt met 6 euro naar 118 euro. Dat is drie euro hoger dan wat het kabinet voorrekende. Wat kun jij doen om volgend jaar toch weer wat minder te betalen?

#420 - Waarom ijsbaden nu pas het leven van hardlopers redden

maandag 23 september 2019, 14:59 uur

Het is een van de meest drukke hardloopwedstrijden van Nederland, de Dam tot Damloop. En vaak is het ook nog eens warm. De organisatie heeft dit jaar voor het eerst ijsbaden ingezet om hitteberoertes bij hardlopers te voorkomen. Mogelijk hebben de baden levens gered.

Ouders van twee getrainde hardlopers die in 2014 en 2016 na de Dam tot Damloop om het leven kwamen, pleitten al jaren voor de inzet van die baden. Waarom heeft het dan tot 2019 geduurd? In De Dag duiken we de hardloopwereld in met onderzoeksjournalisten Roelof Bosma en Suzan Borst van Zembla.

En wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam tijdens zo'n hitteberoerte? Ook dat leggen Bosma en Borst uit.

#419 - Wint hoffelijkheid het van scorebord-politiek?

vrijdag 20 september 2019, 14:52 uur

'Lief tegen lief', 'mild' en 'hoffelijk' vormen slechts een greep uit de termen waarmee de Algemene Politieke Beschouwingen van gisteren en eergisteren worden omschreven. In podcast De Dag bespreken politiek verslaggevers Lars Geerts (NOS) en Emile Vaessen (EenVandaag) waar die milde toon vandaan komt.

"Heel veel partijen, zoals VVD, D66 en GroenLinks, zijn bezig met een herijking van hun lijn", zegt Geerts. "Ze zijn op zoek naar een nieuw politiek geluid en moeten hun achterban warm maken."

Wat ook meespeelt volgens de twee? Het feit dat de verkiezingen nog ver weg zijn. "Je kunt daardoor wat meer filosoferen", meent Vaessen.

En we vragen aan historicus Robert Voskuil hoe het kan dat zoveel soldaten nog altijd worden vermist.

#418 - Resistente bacterie verstopte zich in het ziekenhuis-riool

donderdag 19 september 2019, 12:41 uur

Met vandaag: wat heeft de riolering van een ziekenhuis met de aanpak van een resistente bacterie te maken? In De Dag hoor je over de problemen van het Zaans MC toen het een nieuw afvalverwerkingssysteem kreeg.

#417 - 75 jaar na WO2 worden nog vermiste soldaten geïdentificeerd

woensdag 18 september 2019, 11:31 uur

Operatie Market Garden begon 75 jaar geleden, maar nog steeds worden soldaten geïdentificeerd die tijdens de strijd om het leven kwamen. En dat dankzij mensen als Hans Timmerman, specialist bij Erfgoedcentrum Rozet. Hij spoort anonieme soldaten op in historische archieven en geeft ze hun naam terug. "Niet iedere jonge man koos ervoor om militair te worden. Ik vind dat iedereen een naam op een graf verdient", zegt hij in De Dag.

De militair die hem het meest is bij gebleven? De 48-jarige Duitser Alfred Steckhan. Timmerman ontdekte dat hij een vrouw en drie kinderen achterliet. "Zijn jongste dochter was nog in leven. Heel bijzonder om in contact met haar te komen."

En we vragen aan historicus Robert Voskuil hoe het kan dat zoveel soldaten nog altijd worden vermist.

#416 - Wat je aan de pomp merkt van de strategische oliereserves

dinsdag 17 september 2019, 12:32 uur

Eén enkele aanval op een olie-installatie in Saudi-Arabië en de prijs voor ruwe olie schiet omhoog. En dus ook de prijs aan de pomp. "Bij de aanval is echt het hart van de fabriek geraakt, waardoor de productie daar volledig stil is komen te liggen", zegt Jos Versteeg in De Dag. Hij is oliemarkt-analist bij InsingerGilissen.

Moeten we ons zorgen gaan maken? Voorlopig niet, denkt Versteeg. Zowel de exporterende landen als Saudi-Arabië als de importerende landen, dus ook Nederland, hebben een olievoorraad van ongeveer een maand. "Pas als de productie langer dan 30 dagen stil ligt, wordt het lastig."

En op wat welke momenten breekt Nederland de olievoorraad eigenlijk aan? Ook dat hoor je in De Dag.

#415 - Waarom de Noordzee nog lang niet af is van de MSC Zoe

maandag 16 september 2019, 12:25 uur

Duikers Ben Stiefelhagen en Willem Heijdeman hebben de afgelopen tien dagen zo'n dertig uur op de bodem van de Noordzee doorgebracht. Hun missie? Zo veel mogelijk troep opduiken. "De Noordzee ligt bezaaid met scheepswrakken die ook na zestig jaar nog vernietigend werk doen. Het zijn hotspots voor troep", vertelt Stiefelhagen in De Dag.

En het zijn niet alleen scheepswrakken die zorgen voor problemen in de zee. Van de MSC Zoe, je weet wel: het containerschip dat begin dit jaar honderden containers verloor, mist nog zo'n 800.000 kilo aan spullen. Een groot deel daarvan kan de komende maanden tijdens herfststormen aanspoelen op de Waddeneilanden. "Deze ramp is nog lang niet afgewikkeld", zegt burgemeester Ineke van Gent. "Schiermonnikoog is wel opgeruimd, maar nog lang niet schoon."

#414 - De Ig Nobelprijs is kennis met een knipoog

vrijdag 13 september 2019, 12:43 uur

"Toen ik daar in die zaal zat dacht ik: dit lijkt wel een mix van The Muppet Show en Monty Python." Kees Moeliker won in 2003 de Ig Nobelprijs en de uitreiking in het chique Harvard was een waar circus met verkleedpartijtjes en papieren vliegtuigjes. Hij kreeg de prijs voor zijn observatie van necrofiele homoseksualiteit bij eenden. Een perfect voorbeeld van onderzoek waar je eerst om moet lachen, maar dat ook tot denken aanzet, precies de bedoeling van de Ig Nobelprijzen. Gisteren viel er weer een Nederlander in de prijzen en daarom praten we met Moeliker over de status van deze prijs en het belang van humor in de wetenschap.

#413 - Gaan multinationals nu wél fors belasting betalen?

donderdag 12 september 2019, 11:04 uur

Het moet de schatkist enkele honderden miljoenen euro's opleveren: een nieuwe belastingwet moet multinationals aanpakken, die nu nauwelijks of geen winstbelasting betalen. Maar gaan ze economische reuzen dat ook daadwerkelijk doen? Taaie kost, die we begrijpelijk proberen te maken met economieredacteur Roel Bolsius en hoogleraar Fiscale Economie Peter Kavelaars.

#412 - Hoe een docent uit Assen de gaskraan dichtkreeg

woensdag 11 september 2019, 11:45 uur

Hoe overtuig je mensen dat er een verband is tussen gaswinning en aardbevingen als iedereen je tegenwerkt? Alleen met veel moeite, woede en frustratie weet de weduwe van Meent van der Sluis. Hij wist eind jaren '80 al hoe bevingen in Drenthe werden veroorzaakt, maar kreeg pas veel later gelijk.

Gisteren maakte minister Wiebes bekend dat veel eerder dan gepland een eind komt aan de gaswinning in Groningen. In De Dag spreken we met Trijni van der Sluis, de weduwe van Meent. "Dat het zo gigantisch groot zou worden, had ik nooit gedacht", zegt ze.

#411 - 'Lagerhuisvoorzitter Bercow verdient een 10 met een zoen'

dinsdag 10 september 2019, 11:28 uur

De afgelopen maanden lag Lagerhuisvoorzitter John Bercow onder vuur, gisteren maakte hij bekend op te stappen. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gaat hem missen. Hij was "een anker in een woelig Lagerhuis", die "grandioos" opkwam voor het parlement. Toch schiep zijn wereldberoemde 'Order! Order!' eerder chaos dan order.

#410 - Gooi je weggooigewoonte weg

maandag 9 september 2019, 12:12 uur

Van alle kanten krijgen consumenten prikkels om zoveel mogelijk spullen te kopen. En als een apparaat of kledingstuk het begeeft, gaan ze doorgaans linea recta de deur uit. Met de campagne 'Waardeer het, Repareer Het' wil SIRE Nederlanders aanzetten om kapotte spullen een tweede leven te geven door ze te repareren.Waarom is daar een campagne voor nodig? Martine Postma bedacht het Repair Café, met haar praten we over hoe mensen met hun spullen om gaan en hoe dat anders kan. En Philip Leenman schuift aan. Na een carrière in de IT is hij vrijwilliger geworden bij een Repair Café. Hij weet hoe simpel het is om iets te repareren.

#409 - Kun je een ziekte discrimineren?

vrijdag 6 september 2019, 11:38 uur

Voor ziektes die vooral zwarte en gekleurde mensen treffen, moet meer aandacht komen. Daarvoor pleit hoogleraar Inwendige Geneeskunde Bart Biemond. Eén van de ziektes die veelvuldig voorkomt onder gekleurde en zwarte mensen is sikkelcelziekte. Voor deze vorm van bloedarmoede is per patiënt tien keer minder geld beschikbaar dan voor bijvoorbeeld taaislijmziekte.

Eén van zijn patiënten, Rasjid van Engel legt uit wat voor impact dit op zijn leven heeft. "Het kan in de ochtend, middag en avond komen. Je voelt steeds meer bonkende en zeurende pijnen opspelen."

Dit soort ziektes worden door het gebrek aan aandacht niet alleen minder snel herkend maar er zijn ook minder geneesmiddelen voor, legt Biemond uit in De Dag. Met alle gevolgen van dien. "We weten nu 25 jaar daar sikkelcelziekte bestaat, maar in die tijd is er geen enkel medicijn voor op de markt gekomen."

#408 - Op pad met de Russische oppositie

donderdag 5 september 2019, 13:14 uur

Waar valt in Rusland nog op te stemmen, behalve op Poetin? In aanloop naar de lokale en regionale verkiezingen zijn er weer veel oppositie-kandidaten uitgesloten of opgepakt. Een handjevol kan zondag wel meedoen. Correspondent David Jan Godfroid vond er één en ging met hem mee op zijn campagne. In podcast De Dag vertelt hij hoe dat ging en wat er aan oppositie te voeren valt in Rusland.

#407 - Deze podcast is alleen voor mensen in de middenklasse

woensdag 4 september 2019, 11:59 uur

Attentie aan alle Jannen Modaal, Otto Normalverbrauchers, hardwerkende en bovenal normale Nederlanders, want deze podcast gaat over jullie. Politiek Den Haag raakt niet uitgepraat over mensen in de middenklasse, maar over wie gáát het dan eigenlijk? In deze podcast ontleden we de middenklasse met iemand die zelf ook jaren met die term heeft gestrooid. Willem Vermeend is te gast. Hij was Staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken in de kabinetten-Kok.

#406 - Waarom studenten vroeger juist tegen de basisbeurs waren

dinsdag 3 september 2019, 11:51 uur

De PvdA wil toch opeens af van het leenstelsel, en daarmee lijkt de basisbeurs toch weer kans te maken om terug te keren. De manier waarop we onze studenten financieren is al tientallen jaren voer voor discussie. Maar zelden ging het er zo hard aan toe als in de jaren tachtig, toen minister Deetman de basisbeurs invoerde. Studenten bestormden het Binnenhof, gooiden met mest en bij een van de demonstraties moest de minister het zelf ontgelden. Hij kreeg een schop in zijn buik. In podcast De Dag praten we verder over de de onrustige geschiedenis van studiefinanciering met Maarten van Poelgeest, die de demonstraties leidde en oud-minister van Onderwijs Wim Deetman.

#405 - Valt er nog geld bij elkaar te lobbyen voor Prinsjesdag?

maandag 2 september 2019, 13:11 uur

"Wij willen dat de minister fors en structureel ingrijpt." Vandaag staat de jeugdzorg op het Malieveld om te vragen om meer budget. Met het begin van het politieke seizoen laait de strijd om het verdelen van geld ook weer op. Maar heeft dat nu nog wel zin? Want over twee weken is het al Prinsjesdag. In podcast De Dag praten we over hoe de lijntjes lopen in het Haagse lobbyland met Peter van Keulen van lobby-adviesbureau Public Matters en Hans Andringa van de politieke redactie van de NOS.

#404 - Steeds hogere huurprijzen, is daar iets aan te doen?

vrijdag 30 augustus 2019, 13:23 uur

Jaar na jaar stijgt de huur. Voor sommigen wordt de woning zo langzaam onbetaalbaar. In Berlijn denken ze een oplossing te hebben: een huurprijslimiet. Zou zoiets in Nederland werken? Of moeten er juist minder regels komen?

#403 - Kan in Nederland het parlement ook geschorst worden?

donderdag 29 augustus 2019, 10:59 uur

Het is een "ongekende" stap van premier Johnson: het parlement kort voor de brexit-deadline schorsen. Zou zoiets ook in Nederland kunnen? Historicus PG Kroeger en SP-Kamerlid Renske Leijten geven antwoord in De Dag.

#402 - Wat je komend jaar wel/niet gaat kijken

woensdag 28 augustus 2019, 11:20 uur

Eva Jinek, Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk waren gisteren niet aanwezig bij de presentatie van het nieuwe televisieseizoen van de NPO, maar bestuursvoorzitter Shula Rijxman noemde ze wel in haar toespraak. "De NPO heeft jullie groot gemaakt", zei Rijxman. "En jullie zijn voorbeelden, rolmodellen voor nieuwe talenten, nieuwe professionals. En dat is onbetaalbaar."

In De Dag bespreken we wat opvalt aan het nieuwe televisieseizoen én aan de bijbehorende presentatie. "Dit zegt Rijxman niet zomaar", meent mediaredacteur Mark Robinson van het BNNVARA programma De Nieuws BV. "Het kan goed dat Jinek, Pauw en Van Nieuwkerk volgend televisieseizoen de omroep écht gaan verlaten."

En hoe zit de toekomst van televisie er eigenlijk uit nu de strijd om de streamende kijker in alle hevigheid is losgebarsten? Dat hoor je in onderstaande aflevering van De Dag. 

#401 - Dit is het geheime wapen van de Russen

dinsdag 27 augustus 2019, 14:20 uur

Een ontploffing, vijf doden en stralingsgevaar. Twee weken geleden liep een proef met een nucleair aangedreven kruisraket op een militaire basis in het noordwesten van Rusland desastreus af. Om wat voor wapen het precies gaat, houden de Russen het liefst geheim. 

In De Dag bespreken defensiespecialist Peter Wijninga en stralingsdeskundige Lars Roobol wat we weten over het wapen en de vrijgekomen straling. "De Russen vrezen dat ze achterlopen op de VS. Daarom werken ze nu aan iets dat het Amerikaanse luchtverdedigingssysteem kan ontwijken", zegt Wijninga. "Dit wapen kan bizar lang blijven rondvliegen en het land binnenkomen via het minder goed bewaakte zuiden."

Presentatie: Winfried Baijens

#400 - Als de burgemeester aan crisiscommunicatie moet doen

maandag 26 augustus 2019, 11:35 uur

In Assen overleed een man bij een speeltuin. Er gingen snel de wildste geruchten rond en dat zorgde voor veel emotie in de wijk. Hoe gaan bestuurders om met zoiets moeilijks en explosiefs? In deze podcast praten we over crisiscommunicatie bij gemeenten. Te gast is Wouter Jong. Hij werkt voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en doceert crisiscommunicatie aan de universiteit van Leiden.

#399 - Wat als je vast komt te zitten in het buitenland?

vrijdag 23 augustus 2019, 11:09 uur

We nemen je mee achter de tralies, naar de wereld van de verdachte. Gabriel Meijers heeft als advocaat veel cliënten bijgestaan die in het buitenland in cel zijn beland. De oud-advocaat vertelt over de omstandigheden in buitenlandse gevangenissen. En het verschil in hulp van het thuisland. "Daarin schiet Nederland enorm tekort", vindt Meijers. "Dat heeft te maken met de Nederlandse zuinigheid en de gedachte dat je op de blaren moet zitten als je de billen brandt."

#398 - Waarom je ondanks een numerus fixus soms lege collegebanken ziet

donderdag 22 augustus 2019, 13:50 uur

Een deel van de studies die een numerus fixus hanteren blijken bij de start van het In De Dag spreken we hem over de voor- en nadelen van een numerus fixus. "Voor universiteiten is er ook een sterke financiële prikkel om te selecteren aan de poort. Daar zit een spanning." En is het niet beter voor de toekomst van het Nederlandse onderwijs om de numerus fixus te schrappen? Dat bespreken we met Sjoukje Heinovaara van de Adviesraad voor technologie, wetenschap en innovatie. nog plek zat te hebben, ontdekte Vincent van Rijn van NOS op 3. In De Dag spreken we hem over de voor- en nadelen van een numerus fixus. "Voor universiteiten is er ook een sterke financiële prikkel om te selecteren aan de poort. Daar zit een spanning." En is het niet beter voor de toekomst van het Nederlandse onderwijs om de numerus fixus te schrappen? Dat bespreken we met Sjoukje Heinovaara van de Adviesraad voor technologie, wetenschap en innovatie.

#397 - Hoe een fregat Nederland en Amerika uit elkaar drijft

woensdag 21 augustus 2019, 13:50 uur

Met Dick Zandee van Instituut Clingendael hebben we het over de veranderende relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten en de vraag of Nederland een fregat moet sturen naar Iran.

#396 - Wat het kabinet op de heidag 'in de grondverf zet'

dinsdag 20 augustus 2019, 12:24 uur

Het kabinet Rutte-III komt vandaag voor het eerst na de zomer weer bij elkaar, voor een dagje op de hei in Oisterwijk. In podcast De Dag vertellen politiek verslaggevers Remko Theulings (EenVandaag) en Hans Andringa (NOS) waar vandaag (én de komende maanden) over gesproken zal worden.

Komt er een oplossing voor het 'stikstofprobleem'? Krijgt Rutte's dreigement aan het bedrijfsleven over salarisverhogingen gevolgen? En zal het kabinet de Amerikanen vleien door een fregat naar de Straat van Hormuz bij Iran te sturen? "Wie weet heeft een minister in de hangmat op vakantie dé oplossing bedacht."

#395 - Het onbekende Amerikaanse bombardement op Maastricht

maandag 19 augustus 2019, 11:53 uur

In augustus 1944 hing in Maastricht de bevrijding al in de lucht, maar door een vergissing van Amerikaanse bommenwerpers veranderde een zonnige zomerdag in een donkere, dodelijke dag. In plaats van de spoorbrug over de Maas, werden twee woonwijken volledig verwoest en vonden 101 mensen de dood.

Het is een relatief onbekend oorlogsverhaal, waar theatermaker Jacqueline Kerkhof met een audiowandeling verandering in brengt. In podcast De Dag neemt ze je mee naar de dag dat de bommen uit de lucht vielen.

#394 - Uitgeslapen weer aan de slag, zonder pillen

vrijdag 16 augustus 2019, 13:40 uur

De vakantie is bijna voorbij en dat betekent: terug naar school, terug naar het werk: de wekker moet gezet. Een pilletje melatonine zien sommigen als de oplossing voor hun slaapproblemen. Maar slaapdeskundigen trekken aan de bel.

#393 - Hoe vrouwen het voetbal leiden

donderdag 15 augustus 2019, 14:11 uur

Tijdens het duel van gisteren om de Europese Supercup waren de ogen niet alleen gericht op Liverpool en Chelsea. Ook het doen en laten van scheidsrechter Stéphanie Frappart werd nauwlettend in de gaten gehouden. Frappart is de eerste vrouw die een wedstrijd op dit niveau mocht fluiten. 

Met scheidsrechter Vivian Peeters en correspondent Suse van Kleef bespreken we de positie van vrouwelijke scheidsrechters in Nederland. "Vrouwen die Frappart zien fluiten denken nu hopelijk: dit kan ik ook gewoon bereiken", zegt Peeters. 

En altijd al benieuwd geweest hoeveel een scheidsrechter verdient? Ook dat hoor je in De Dag. 

#392 - Geweld of niets doen, wat zijn de opties van Beijing?

woensdag 14 augustus 2019, 14:00 uur

Na dagenlange spanningen, is de rust teruggekeerd op het vliegveld van Hongkong. Maar de demonstraties zijn nog lang niet voorbij in de rest van de voormalige Engelse kolonie. Ondertussen zijn op sociale media beelden verschenen van Chinese ordetroepen die oefenen voor acties tegen demonstranten.

In De Dag bespreekt correspondent Sjoerd den Daas welke opties Beijing tot haar beschikking heeft. "Ze zijn al aan het ingrijpen, maar niet militair. De beelden van Tiananmen in 1989 staan nog té scherp op het netvlies."

#391 - Alles over het enorme beest in je zwemwater

dinsdag 13 augustus 2019, 13:00 uur

Er werden de afgelopen dagen enorme meervallen uit de Nederlandse wateren gevist. De ene nog groter dan de andere. En de meerval is here to stay. Hoe moeten we daarmee om gaan? Dat bespreken we in deze podcast met visbioloog Marco Kraal en oud-presentator van Vis TV Ed Stoop.

#390 - Zijn Epstein-theorieën gezonde argwaan of paranoia?

maandag 12 augustus 2019, 12:48 uur

Is hij vermoord? Heeft hij hulp gehad? Leeft hij nog? De omstandigheden lijken verdacht en daarom zijn er over de dood van de van misbruik beschuldigde Jeffrey Epstein veel vragen. In deze podcast praten we verder over die vragen met Jan-Willem van Prooijen. Hij is universitair hoofddocent sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en hij schreef het boek 'The Psychology of Conspiracy Theories'.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1