appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

De Dag

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Jurgen van den Berg, Lara Rense en Elisabeth Steinz nemen je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Podcast afleveringen

De Dag #351: Was ist los mit dir, Deutschland?

dinsdag 18 juni 2019, 13:17 uur

De moord op Walter Lübcke begin deze maand bracht een schok door Duitsland. Gisteren werd bekend dat de dader uit extreemrechtse motieven lijkt te hebben gehandeld. Wat is de staat van extreemrechts in Duitsland sinds de vluchtelingencrisis? "Men zag Duitsland als economisch en democratisch voorbeeldland", zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. "Dat beeld is onder druk komen te staan en gezien het verleden van Duitsland erg ontvlambaar geworden." Met Jürgens en Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek bespreken we de verschuivingen in de Duitse samenleving de afgelopen jaren.

De Dag #350: Waarom Hongkong boos is en blijft

maandag 17 juni 2019, 12:31 uur

Het blijft onrustig in Hongkong, na een nacht van demonstranten op straat staat er vandaag een grote staking op de planning. Mensen protesteren tegen een nieuwe wet die het mogelijk maakt om verdachten uit te leveren aan China. Paul Zimmerman neemt je mee naar Hongkong. Hij is daar al jaren ondernemer en politicus en weet alles van de situatie. En Marten Wiegman schuift aan, hij volgt de ontwikkelingen voor de NOS-buitenlandredactie.

De Dag #349: Pride of pinkwashing?

vrijdag 14 juni 2019, 12:58 uur

Van wie is de regenboogvlag eigenlijk? Wie bepaalt wie 'm mag gebruiken? Het is Pride Month, en dan zie je veel bedrijven en organisaties daar op inhaken in hun marketing. Maar daar is niet iedereen blij mee. Pinkwashing wordt het genoemd; als bedrijven aan de haal gaan met de Pride. En volgens Rocher Koendjbiharie die er een column over schreef in de Gaykrant, is dat niet oké. En we praten ook met Marc Leurs - hoofd strategie bij TBWA Neboko, de Nederlandse vestiging van een van de grootste reclamebureaus ter wereld, over de vraag waar idealisme ophoudt en commercie begint.

De Dag #348: Nekt stikstof Lelystad Airport of komt er een list?

donderdag 13 juni 2019, 11:32 uur

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zit in de knel met Lelystad Airport. Door het besluit van de Raad van State om het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig te verklaren, komt de opening van het veel bekritiseerde vliegveld in gevaar. De minister hoopt samen met haar juristen een list te kunnen bedenken om de nieuwe hobbel te kunnen omzeilen. Met politiek verslaggever Hans Andringa nemen we in podcast De Dag het politieke hoofdpijndossier door. Ook Leon Adegeest, een van de voormannen van het verzet tegen Lelystad Airport, praat mee. Hij is diep teleurgesteld in hoe "de overheid feiten naast zich neerlegt en vast blijft houden aan Lelystad Airport".

De Dag #347: Op staatsbezoek met koning en koopman

woensdag 12 juni 2019, 12:11 uur

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Ierland is begonnen. Tegelijkertijd is er ook een Nederlandse handelsmissie aan de gang in Ierland. De bedoeling is om kansen te creëren voor het Nederlandse bedrijfsleven en de aanwezigheid van de koning zou dat wel eens een zetje kunnen geven. Maar op welke manier? In deze podcast praten we over nut en noodzaak van staatsbezoeken en handelsmissies. Te gast is lector international business Huub Ruël, hij deed onderzoek naar staatsbezoeken en handelsmissies. En we praten met Koninklijk Huis-verslaggever Karin Alberts vanuit Ierland.

De Dag #346: Hoe een IS-wees weer kind wordt

dinsdag 11 juni 2019, 12:05 uur

Twee IS-wezen zijn teruggehaald naar Nederland. Kinderen waarvan de ouders zijn overleden, en die lang in het kalifaat of in kampen hebben gezeten. Hoe komt het weer goed met zulke kinderen?

De Dag #345: 30 jaar na SLM-crash 'De feestvlucht die een ramp werd'

vrijdag 7 juni 2019, 12:25 uur

Dertig jaar geleden crashte het vliegtuig van de Surinaamse vliegmaatschappij SLM in Suriname. Negen bemanningsleden en 167 passagiers kwamen om het leven. Elf overleefden de ramp.  Aan boord waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders. Ook vlogen voetballers van het Kleurrijk Elftal mee, een team van Nederlandse profs van Surinaamse afkomst. Zoals Roy Kogeldans die voetbalde bij Willem II. Luister in deze podcast naar zus Marlea Kogeldans. En ook Roy Khemradj is te gast. Hij hield als journalist SLM al in de gaten voor de ramp. 

De Dag #344: Gamend en role-playend de Tweede Wereldoorlog door

donderdag 6 juni 2019, 11:22 uur

Precies 75 jaar geleden bestormden geallieerde troepen de stranden van Normandië om Europa te bevrijden van de nazi's. D-Day wordt elk jaar herdacht, maar hoe houd je zoiets interessant voor nieuwe generaties? Paul van der Graag van het VPRO-radioprogramma OVT en Paul Vloon van NOS Evenementen bespreken die vraag in De Dag. Als je alleen bij de narigheid stil blijft staan, zoals de tienduizenden jongens die zijn gestorven aan het front, haken mensen af", zegt Van der Graag. "Het zijn ook de verhalen eromheen die je moet vertellen. En over dat soort zaken komen nog steeds nieuwe feiten naar boven." En verslaggever Marc-Robin Visscher is op Omaha beach, één van de stranden waar de invasie begon. Hij spreekt er twintigers die een duidelijk beeld hebben van hoe zij met de Tweede Wereldoorlog beter willen zijn: gamend en role-playend.

De Dag #343: Wie beslist, jij of het algoritme?

woensdag 5 juni 2019, 11:57 uur

Bijna alle sites die je bezoekt, schotelen via algoritmen informatie voor die voor jou interessant is. Die algoritmes hebben op veel meer dingen in ons leven invloed. Tegelijkertijd hebben we grondrechten die niet aangetast mogen worden door algoritmen. Discriminatie bijvoorbeeld. Hoe gaan we daar als samenleving mee om? Moet er meer toezicht komen en hoe dan? Daar praten we over met Selmar Smit, hij werkt bij TNO en houdt zich daar bezig met het ontwikkelen van algoritmes. En Jan Middendorp van de VVD schuift aan, want hij heeft wat bedenkingen bij de manier waarop met name overheden nu algoritmes gebruiken.

De Dag #342: Hebben drugsbazen Nederland ontdekt als crystal methlab?

dinsdag 4 juni 2019, 11:04 uur

In korte tijd werd op drie plaatsen in Nederland een crystal methlab opgerold. Drugsbazen die crystal meth maken, vinden hun weg steeds vaker naar Nederland. In De Dag praten we daar verder over met Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPB, hij waarschuwt voor de toename. En Willem-Jan Joachems is te gast. Hij is verslaggever bij Omroep Brabant en kon vorige maand binnenkijken bij een lab op een boot in Moerdijk waar voor miljoenen euro's aan crystal meth werd gemaakt.

De Dag #341: 'Je weet dat dit kind vroeg of laat verdwijnt'

maandag 3 juni 2019, 12:35 uur

Zo'n 1600 asielkinderen zijn de afgelopen 4,5 jaar weggelopen uit asielzoekerscentra. Sommigen komen bij familie en vrienden terecht, maar anderen belanden in uitbuitingssituaties. Jan Bollen ving met Jade Zorggroep twintig jaar lang jonge asielzoekers op. Hij legt in De Dag uit waarom het zo lastig is om jonge vluchtelingen te beschermen. "Vaak worden ze onder druk gezet om weg te lopen. Het lijkt er steeds meer op dat er bijvoorbeeld wordt gedreigd met geweld richting hun achtergebleven familieleden." Zijn personeel probeert kinderen wel te beschermen maar dat gaat vaak lastig. Afgelopen weekend liep er nog een Vietnamese minderjarige vluchteling weg uit zijn opvang. Bollen: "Als medewerker weet je dat een Vietnamees kind vroeg of laat verdwijnt."

De Dag #340: Waarom we het wéér over abortus hebben

vrijdag 31 mei 2019, 14:03 uur

Na de Amerikaanse staten Alabama, Georgia en Iowa is Louisiana de vierde staat die in korte tijd een wet heeft aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Het totaal aantal staten dat in 2019 zogenaamde 'hartslagwetten' aannam, staat nu op negen. In De Dag zoeken we met activist Marjan Sax en socioloog Justine van de Beek uit wat er aan de hand is. Maken we een stap terug in de tijd of speelt er iets anders? Sax: "Religieuze rechtse bewegingen je op dit moment enorm aan kracht winnen en dat is niet toevallig. Ze hebben politiek de wind in de rug, krijgen enorm veel geld en organiseren steeds meer acties." Ook in Nederland laait de discussie over abortus op. Van de Beek. "Nederlandse bewegingen tegen abortus doen aan hele slimme framing door zichzelf pro-life te noemen. Maar als ze echt pro-life waren, zouden ze wel inzetten op betere seksuele voorlichting in plaats van het ontnemen van keuze-vrijheid."

De Dag #339: Waarom 'Bilderberg' een dankbaar onderwerp is voor complotdenkers

donderdag 30 mei 2019, 12:58 uur

We nemen je mee op reis vandaag naar Montreux in Zwitserland. Daar komen machtige mensen uit politiek en bedrijfsleven bij elkaar om achter gesloten deuren over van alles te praten: de Bilderbergconferentie Wij zoeken een laddertje om over de muur te kijken. Te gast zijn schrijver Maarten Reijnders, die een boek schreef over complottheorieën en oud-minister Joris Voorhoeve, hij was ooit uitgenodigd voor de conferentie.

De Dag #338: Moet de Mount Everest exclusiever worden?

woensdag 29 mei 2019, 12:16 uur

File naar de top, overleden klimmers en tonnen aan afval. Sinds de file op de Mount Everest vorige week is de discussie over de omgang met 'het dak van de wereld' losgebarsten. Met bergbeklimmers Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw op de top, en Frits Vrijlandt, voorzitter van de internationale bergsportfederatie, bespreken we hoe het zo ver heeft kunnen komen. "Dit heeft niks meer te maken met de oorspronkelijke bergsport" Je kan het behalen van de top 'kopen', door meer sherpa's in te zetten, extra zuurstof te nemen en gebruik te maken van luxe in het basiskamp. Ook zorgt de absolute wil om de top te behalen tot onnodige ongevallen: "De beste klimmers hebben het karakter om vlak voor de top om te keren."

De Dag #337: Waarom er begrip is voor de pensioenstaking

dinsdag 28 mei 2019, 12:31 uur

Een ruime meerderheid van de Nederlanders steunen de stakingen van vandaag en morgen, blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. De AOW-leeftijd stijgt volgens hen te snel. Ondertussen naderen de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel het einde, volgens politiek verslaggever Marleen de Rooy. "Het kan in een paar dagen geregeld zijn." In podcast De Dag vertelt De Rooy waarom je juist nu dit taaie onderwerp moet volgen. NOS-redacteur Chiem Balduk schuift aan om te vertellen hoe Nederlanders zich door de staking heen worstelen. "De solidariteit geldt maar tot een bepaalde hoogte."

De Dag #336: Wanneer komen de vrouwen aan de macht in Europa?

maandag 27 mei 2019, 12:13 uur

Timmermans, Weber, Rutte, Barnier: er zijn genoeg mannen die genoemd worden voor Europese topfuncties, maar zijn er ook vrouwelijke kanshebbers? "Wij zullen er op aandringen dat vrouwen op grote posten komen", zegt Esther de Lange, CDA-delegatieleider en vicevoorzitter van de Europese christendemoraten. Samen met Europaspecialist Anke Truijen (Nieuwsuur, podcast Café Europa) bespreken we in podcast De Dag hoe en welke vrouwen op topfuncties kunnen komen. De Deense eurocommissaris Vestager, de Duitse bondskanselier Merkel en de Litouwse president Grybauskaite worden her en der genoemd. "De kaarten worden nog volop op de borst gehouden, want als je een naam laat vallen wordt de prijs opgevoerd", volgens Truijen. Gender wordt de komende tijd onderdeel van de onderhandelingsstrategie: "Als een land een vrouw naar voren schuift, maakt het meer kans op een goede functie", aldus De Lange.

De Dag #335: Vol idealen maar tóch niet naar de stembus, hoe komt dat?

vrijdag 24 mei 2019, 12:45 uur

Door de klimaatprotesten waren jongeren de afgelopen maanden niet te missen, maar bij de stembusgang van gisteren lieten ze zich minder zien. In De Dag bepreken we waarom jongeren wel voor hun idealen de straat op gaan, maar niet altijd hun weg vinden naar de stembus. "De meeste politieke partijen hadden dit keer wel jonge politici op hun lijst, maar er is meer nodig dan dat", zegt politiek adviseur en trainer Gideon Sinke. Hij heeft zich voor zijn eigen podcast Jong Europa verdiept in jonge lijsttrekkers en het stemgedrag van jongeren. "Veel politici vertellen alleen maar waarom je op hen moet stemmen, maar ze moeten juist eens uitleggen waarom je als jongere überhaupt zou gaan stemmen." Ook Gijs Rademaker van het EenVandaag opiniepanel en Volt-lijsttrekker Reinier van Lanschot zijn aangeschoven om de verkiezingsuitslag te bespreken.

De Dag #334: Let's talk about the sekswet, baby

donderdag 23 mei 2019, 14:10 uur

Elisabeth Steinz spreekt met Linda Duits over het wetsvoorstel van Grapperhaus. Duits: "Het lastige is dat we ontzettend slecht zijn in aangeven wat we wel en niet willen."

De Dag #333: De cijfers die staatssecretaris Harbers nekten

woensdag 22 mei 2019, 12:26 uur

Het aftreden van staatssecretaris Harbers van Asiel kwam voor politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag als een verrassing. Maar voor de VVD'er was het helder: hij is verantwoordelijk voor het niet expliciet noemen van meldingen van ernstige misdrijven door asielzoekers. In podcast De Dag duiken we dieper in die cijfers met Vullings en NOS-asielredacteur Reinalda Start. Welke kanttekeningen en onduidelijkheden zitten er aan de bewuste cijfers? En was het echt onvermijdelijk dat Harbers aftrad? En hoe kan het dat VVD-bewindslieden keer op keer struikelen op het ministerie van Justitie en Veiligheid? "Ze hebben een hoge ministerieflat gebouwd, maar zijn vergeten er een goede politieke antenne op te zetten", aldus Vullings.

De Dag #332: Wie heeft schuld aan studieschuld?

dinsdag 21 mei 2019, 11:49 uur

Iedereen is voor gelijke kansen in het onderwijs. Maar het systeem dat we daarvoor hebben bedacht, het leenstelsel, wordt niet even breed gedragen. Studenten van nu moeten met schuld de arbeidsmarkt op. Is dat redelijk en wiens schuld is dat eigenlijk? Dat bespreken we in De Dag met Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg, het ISO. Hij wil zo snel mogelijk van het leenstelsel af. Ook Karin Radstaak van het Nibud schuift aan. Zij kan vertellen of en hoe studenten hun uitgaven aanpassen onder invloed van de verschillende systemen van studiefinanciering. En politiek verslaggever Lars Geerts want uiteindelijk zijn het allemaal politieke keuzes.

De Dag #331: Waarom je aankomende donderdag wel/niet moet gaan stemmen

maandag 20 mei 2019, 13:00 uur

NOS-correspondent Bert van Slooten zit dagelijks met zijn neus op het politiek reilen en zeilen in Brussel. Hij geeft een stoomcursus Europese Unie. "Ik zie dat er veel misvattingen over de EU zijn. Brussel voelt als een ver-van-je-bed-show, maar het is dichterbij dan je denkt." Na het luisteren van deze aflevering haal je de Europese Raad, Europese Commissie en het Europees parlement niet meer door elkaar. En binnen de Europese Unie gaat 960 miljard om. Economieredacteur Roel Bolsius vertelt waar dat geld vandaan komt en hoe het weer wordt uitgegeven. 

De Dag #330: De Jonge vs. Hoekstra als opvolger van Buma

vrijdag 17 mei 2019, 11:48 uur

Wie moet Sybrand Buma opvolgen? In De Dag nemen we twee kandidaten onder de loep: opvallende verschijning Hugo de Jonge en 'golden boy' Wopke Hoekstra. Wat maakt hen geschikt en wat niet? En lukt het de partij om een van hen naar voren te schuiven zonder de ander te schaden? Dat nemen we door met politiek verslaggevers Marleen de Rooy en Lars Geerts. De Rooy is CDA-watcher en houdt voor de NOS het ministerie van Financiën in de gaten, daar is Wopke Hoekstra de baas. Geerts heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de portefeuille. Dat is het ministerie van Hugo de Jonge.

De Dag #329: Hierdoor heb je waarschijnlijk te veel betaald voor je tv

donderdag 16 mei 2019, 13:08 uur

Online korting op een televisie? Televisiefabrikanten worden ervan verdacht dit vrijwel onmogelijk te maken. Ze zouden webwinkels een minimumprijs opleggen, om zo de prijzen kunstmatig hoog te houden. Wat dus niet mag. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet nu onderzoek. Waarom kunnen webwinkels de prijs niet zelf bepalen? In deze podcast legt economie-redacteur Nik Wouters uit wat hier mis gaat. Ook spreken we verkoper Corné van Willigen. "Als ik een prijs aanpas, krijg ik tien minuten later al telefoon."

De Dag #328: Is het écht zo moeilijk om varkens een beter leven te geven?

woensdag 15 mei 2019, 11:22 uur

Het ging er maandag hard aan toe bij een varkenshouderij in Boxtel. Twee dagen later gaat het vooral over de bezetting en niet over misstanden in de varkenshouderij die de activisten aan de kaak wilden stellen. In De Dag gaat het dit keer wél over die misstanden. Waarom is het zo moeilijk om varkens, koeien en kippen een beter leven te geven? Wouter van der Weijden, directeur bij het Centrum voor Landbouw en Milieu noemt de markteconomie als hoofdreden. "Die bevat perverse prikkels om het niet zo nauw te nemen met milieu, dierenwelzijn en landschap." Maar ook Europees landbouwbeleid speelt mee. Van der Weijden legt uit hoe de vork in de steel zit.

De Dag #327: Wat doet verwaarlozing met een kind?

dinsdag 14 mei 2019, 11:58 uur

Een Facebookpost van de politie maakte vorige week veel los. Een agent vond twee verwaarloosde kinderen in een huis en schreef daar een blog over. Veel mensen waren verontwaardigd dat zoiets in Nederland kan gebeuren. Het Jeugdjournaal sprak met een jonge vrouw die als kind verwaarloosd is, om te begrijpen hoe kinderen in zo'n situatie daarmee omgaan. Daar praten we over verder in De Dag met verslaggever Annabelle Zandbergen.

De Dag #326: Waarom deze twintiger nog geen huisje, boompje en beestje heeft

maandag 13 mei 2019, 11:06 uur

Twintigers blijven steeds langer thuiswonen, studeren langer en krijgen later een baan of een huis, blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. En dat onderzoek lijkt precies over Stella Vrijmoed (27) te gaan. Ze studeert nog, heeft geen huis, geen vast contract en knoopt de eindjes aan elkaar met bijbaantjes. Of ze dat erg vindt? Soms wel, maar meestal niet. "Ik weet niet wat ik wil, maar ik heb wel een leuk leven." In De Dag vertelt ze tegen welke dilemma's ze aanloopt.

De Dag #325: Achter de schermen met Eurovisie-experts

vrijdag 10 mei 2019, 11:26 uur

Een mediacircus, zo mag je de aandacht rondom het Songfestival gerust noemen. In podcast De Dag kijken we met echte kenners wat daar allemaal bij komt kijken. Wat staat Duncan te wachten? Hoe zit het met de veiligheid? Hoe blijf je als journalist zo objectief mogelijk? En wat maakt een editie geslaagd? Te gast zijn verslaggever Tom van den Oetelaar van Omroep Brabant (twaalf keer naar het Songfestival geweest) en Lammert de Bruin (vijf keer geweest), hij maakt dit jaar de podcast Tel Aviv Calling voor EenVandaag.

De Dag #324: Is er een reden om te proosten op de Dag van Europa?

donderdag 9 mei 2019, 11:19 uur

Nog twee weken en we mogen beslissen wie er namens ons een stoeltje krijgen in het Europees Parlement. Nog twee weken ook voor de kandidaten om de kiezer te bereiken. Lukt dat een beetje? Op de Dag van Europa praat correspondent Sander van Hoorn ons bij over de campagne, de verkiezingen en onze betrokkenheid bij Europa. En dan is er de angst voor nepnieuws en buitenlandse beïnvloedingen tijdens de verkiezingen. Wat is de rol van Facebook? Techredacteur Joost Schellevis nam een kijkje bij het hoofdkantoor in Dublin en zag daar in welke kramp sociale media zitten.

De Dag #323: Uitdrijven of uitpraten, waarom gelovigen soms voor exorcisme gaan

woensdag 8 mei 2019, 11:36 uur

"Als mijn cliënten aangeven dat ze vermoeden dat ze worden bezeten door een djinn en een uitdrijving willen, geef ik ze daar soms de ruimte voor", zegt psycholoog Assmaa Kammite in De Dag. Djinn (of in het Engels genie) is een oeroud begrip, maar nog steeds relevant. Vandaag zou de rechter in Roermond uitspraak doen in de zaak van een 40-jarige vrouw die geweld gebruikte tegen haar zoontje. Ze was ervan overtuigd dat hij werd bezeten door een kwade geest. Het vonnis is uitgesteld.  In De Dag legt Kammite uit welk rol geesten spelen in het leven van haar cliënten. "Mensen kunnen jarenlang in de ggz zitten, maar nooit tot de kern komen omdat ze niet durven aan te kaarten dat ze het vermoeden hebben te worden bezeten." 

De Dag #322: Hi royal baby, welkom bij het familiebedrijf

dinsdag 7 mei 2019, 13:04 uur

Engeland heeft een nieuwe royal baby, maar naar de naam van het jongetje blijft het nog even gissen. Die wordt waarschijnlijk later deze week bekendgemaakt. "Net zoals bij andere geboortes in het Britse koningshuis krijgen we steeds brokjes toegeworpen", zegt oud-correspondent en Brexit-specialist Vanessa Lamsvelt. In De Dag bespreekt ze in wat voor gezinssituatie de royal baby terechtkomt. "Meghan en Harry zijn veel meer vrijgevochten dan prins William en Kate. En die agenda willen ze ook neerzetten. " 

De Dag #321: De erfenis van Apartheid bij jong Zuid-Afrika

maandag 6 mei 2019, 12:28 uur

De Born Free Generation, de jonge Zuid-Afrikanen die na de afschaffing van de Apartheid zijn geboren, fascineert correspondent Elles van Gelder. "Ze zijn een soort reageerbuisgeneratie, iedereen let op ze." In podcast De Dag vertelt ze wat er terecht is gekomen van Mandela's belofte van gelijkheid. Ze blijken slechts gedeeltelijk tevreden over hun positie, het land en de toekomst. Wit en zwart leven nog veelal gescheiden, zwarte Zuid-Afrikanen hebben moeite op te klimmen in het onderwijs en jonge Zuid-Afrikanen lijken massaal weg te blijven bij de verkiezingen van komende woensdag. "Er zijn stappen genomen, maar het gaat niet snel genoeg..."

De Dag #320: Waarom tijdens de Dodenherdenking niet iedereen twee minuten stil is

vrijdag 3 mei 2019, 11:34 uur

Weet jij al waar je aankomende zaterdag om 20.00 uur bent? Volgens onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vinden jongeren de dodenherdenking nog altijd belangrijk. Toch geldt dat niet voor iedere jongere. Jongerenwerker Jonathan Laret (24) is niet elk jaar twee minuten stil. Hij ziet dat dit ook voor andere mensen in zijn omgeving geldt. "Ik zorg wel altijd dat ik vrij heb op 1 juli voor Keti Koti, maar voor de Dodenherdenking geldt dat niet. Veel jongeren in mijn omgeving vinden dat 4 mei de focus veel te veel op westerse geschiedenis ligt." Splinter Chabot (23) vindt dat het accent juist op de Tweede Wereldoorlog moet blijven liggen. In De Dag legt hij uit waarom.

De Dag #319: Heeft 'haatprediker' Steven Anderson stiekem toch gewonnen?

donderdag 2 mei 2019, 10:52 uur

Tweede Kamerleden, het COC en het CIDI: haast niemand in Nederland moet iets hebben van de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson. Gisteren werd duidelijk dat hij dit land niet in mag. Maar speelt het inreisverbod hem niet juist in de kaart? Cultuurtheoloog Frank Bosman denkt van wel. "Voor zijn eigen achterban in de Verenigde Staten kan hij nu de martelaar spelen", zegt hij in De Dag. "Het is een paradox. Want we hebben hem nu juist een groter podium gegeven dan hij zelf had voorzien." En we spreken met theoloog Tom Mikkers, die binnenkort predikant wordt in Wassenaar. Hij vertelt wat uitspraken als die van Anderson doen met homoseksuele jongeren.

De Dag #318: Wat hadden wij aan Mali, en Mali aan ons?

woensdag 1 mei 2019, 11:40 uur

Met liters water, een zware camera en een drone trok EenVandaag-journalist Tom van 't Einde door de zinderde hitte van het zanderige Mali. Als enige Nederlandse journalist mocht hij mee op een langdurige missie in het Afrikaanse land. In podcast De Dag vertelt Van 't Einde wat hij heeft meegemaakt en wat de missie in Mali heeft opgeleverd. De Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali stopt vandaag. Bij de vertrekkende militairen hoorde Van 't Einde veel frustratie. "Ze wilden wel, maar konden er niet veel betekenen."

De Dag #317: Konnichiwa! Dit is de nieuwe keizer van Japan

dinsdag 30 april 2019, 11:48 uur

Het einde van een tijdperk...Dat wordt vaak gezegd als iemand stopt. Maar in Japan is het ook echt zo: keizer Akihito treedt af. Joan Veldkamp is oud-correspondent voor onder meer De Volkskrant, Elsevier, BNR, en later de NOS. Zij praat ons bij over oude keizer Akihito, en de nieuwe Naruhito.

De Dag #316: Nederland onderaan EU-lijstje duurzame energie, hoe pakken we dat aan?

maandag 29 april 2019, 11:30 uur

Smart grids, biomassa, zeezonneparken: de ontwikkelingen in de duurzame energie gaan razend hard. Desondanks blijft het aandeel groene energie in Nederland steken op 7 procent. "We staan in Nederland echt nog maar aan het begin," vertelt Heleen Ekker, NOS-redacteur klimaat en energie. Van alle EU-landen is Nederland zelfs het verst verwijderd van het behalen van de klimaatdoelstellingen van 2020. In podcast De Dag zetten Ekker en Han Slootweg, hoogleraar smart grids, de ontwikkelingen in de energietransitie voor je op een rij. Wat staat ons allemaal te wachten? Hoe duurzaam zijn alle duurzame energiebronnen? En is ons netwerk voorbereid op alle nieuwe technieken?

De Dag #315: Waarom Sea Watch nu geen migranten meer kan redden

vrijdag 26 april 2019, 13:50 uur

De Sea Watch 3, het schip dat onder Nederlandse vlag vaart en migranten uit de Middenlandse Zee in Europa aan wal brengt, maakt bezwaar tegen nieuwe regels voor migrantenschepen en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Vandaag staan ze voor de rechter. Binnen de coalitie staan de meningen haaks op elkaar.

De Dag #314: hoe journalisten op zoek gingen naar Dion Graus

donderdag 25 april 2019, 12:59 uur

Krijgt PVV-Kamerlid Dion Graus meer reiskostenvergoeding dan hij hoort te krijgen? Met die vraag ging Emile Vaessen (Een Vandaag) na een tip van Frank Hendrickx (De Volkskrant) naar Heerlen; de officiële woonplaats van Dion Graus, waar hij zelden wordt gezien. Vaessen vertelt in deze podcast hoe ze te werk gingen.

De Dag #313: De IRA is geen schim uit het verleden meer

woensdag 24 april 2019, 14:04 uur

Het lijkt alsof je twintig jaar terug bent in de tijd met nieuwsberichten over rellen in het Noord-Ierse Londonderry. Het is daar sinds januari onrustig na een ontploffing bij een rechtbank. En vlak voor het paasweekend werd journalist Lyra McKee doodgeschoten. De militante republikeinse New IRA heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de dood van McKee. In De Dag praten we met oud-correspondent Marloes Elings verder over de ontwikkeling van de IRA en de splinterpartijen de afgelopen jaren.

De Dag #312: waarom gemeenten (nog) niet staan te springen om staatswiet

dinsdag 23 april 2019, 12:32 uur

Vanaf vandaag kunnen gemeenten zich inschrijven voor een experiment met legaal gekweekte wiet, maar de vraag is hoeveel dat er daadwerkelijk gaan doen. Veel burgemeesters hebben de afgelopen maanden hun handen afgetrokken van staatswiet.  Met burgemeester Paul Depla is Breda is één van de laatste gemeenten die zo'n proef nog wel ziet zitten. Hij ziet het liefst andere voorwaarden voor het experiment, maar blijft optimistisch. "Als de eerste stapjes zijn gezet, is er geen weg meer terug. Over een paar jaar zijn we af van dat hele gedoogbeleid," zegt hij. In De Dag bespreekt Depla de voors- en tegens van staatswiet.

De Dag #311: Matthäus voor millennials, een handleiding

vrijdag 19 april 2019, 10:00 uur

Er zijn weinig zekerheden in het leven. Maar dat de Matthäus Passion massaal op Goede Vrijdag in Nederland wordt uitgevoerd is er één. Nergens ter wereld wordt het klassieke meesterwerk van Bach zo vaak uitgevoerd als in ons land, volgens de NPO Radio 4-podcast Matthäus. Violist, dirigent en Matthäus-kenner Carel den Hertog probeert in podcast De Dag zijn liefde voor het werk aan iedere leek over te brengen. De Passion raakt iedereen, volgens Den Hertog. "De thema's die Bach raakt, overstijgen de religieuze intenties van het werk."

De Dag #310: Hoe de Chinese protestgeneratie van 1989 over millennials denkt

donderdag 18 april 2019, 11:30 uur

De tankman kennen we allemaal. Hij werd het symbool voor de studentenprotesten in China eind jaren tachtig. Het Chinese leger greep keihard in en dat leidde tot duizenden doden. Mona Zhimin Tang was er destijds als student bij. In De Dag vertelt ze wat studenten bewoog om in opstand te komen. En hoe dit haar blik op Mao Zedong en de Chinese samenleving veranderde. De huidige millennials in China worden ook wel de balinghou genoemd. Letterlijk: de generatie die na de jaren tachtig kwam. Tabitha Speelman is de voormalige China-correspondent voor Trouw. Met haar bespreken we wat jonge Chinezen nu bezig houdt. Kunnen en willen zij nog steeds kritisch zijn op de overheid?

De Dag #309: wat prinses Salma betekent voor vrouwen in Marokko

woensdag 17 april 2019, 12:28 uur

De afgelopen anderhalf jaar hield haar afwezigheid Marokko in zijn greep, maar deze week dook ze weer op: prinses Salma, de vrouw van koning Mohammed VI. Op internet circuleert een foto van haar werkbezoek aan een ziekenhuis in Marokko. De prinses is erg geliefd bij het Marokkaanse volk, staat bekend als vrijgevochten en is de allereerste prinses in Marokko die in het openbaar verscheen. "Ze heeft haar eigen ruimte geclaimd", zegt theatermaker en curator Rajae el Mouhandiz. "Je hebt soms een icoon nodig die zo kan charmeren dat ze alleen al met haar verschijning laat zien: wij gaan niet meer terug." In De Dag bespreekt El Mouhandiz wat Salma voor vrouwen in Marokko betekent. 

De Dag #308: Waarom de brand in de Notre-Dame Frankrijk in de ziel raakt

dinsdag 16 april 2019, 11:52 uur

Schrik, angst en ongeloof waren allemaal af te lezen op de gezichten van mensen die stonden te kijken naar de brandende Notre-Dame. NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel is naar Parijs afgereisd. "Mensen stonden te bidden, te zingen of te huilen. Indrukwekkend wat het met ze doet", hij in De Dag. "Fransen hebben een heel sterk gevoel van verbintenis met hun erfgoed, dat krijgen ze met de paplepel ingegoten." En welke delen van de beroemde kathedraal zijn afgebrand? Dat bespreken we met architectuurhistoricus Herman Wesselink.

De Dag #307: 'Sudanezen willen na 30 jaar bovenal hun vrijheid terug'

maandag 15 april 2019, 12:26 uur

Demonstranten in Sudan eisten een omwenteling en ze kregen er meerdere. Hoe is het als in jouw woonplaats een staatsgreep wordt gepleegd? Wendy Bekkenk vertelt dat in De Dag. Ze geeft al ruim twee jaar les in hoofdstad Khartoem en woont een kwartiertje van het paleis van de voormalige president Omar al-Bashir vandaan. Ook haar leerlingen hebben gedemonstreerd. De prille blijdschap die volgde op de afzetting van al-Bashir, heeft nu plaatsgemaakt voor onzekerheid. "Mensen zijn nog steeds optimistisch, maar ze weten niet goed waar ze aan toe zijn." Volgens Bekkenk willen de meeste Sudanezen hun vrijheid terug. "Ze willen dat iedereen mag zijn wie hij is. Dat je als vrouw niet wordt gepakt omdat je een broek aan hebt bijvoorbeeld."

De Dag #306: Is Julian Assange veranderd in de ambassade?

vrijdag 12 april 2019, 11:03 uur

We hebben allemaal gezien hoe gisteren een verouderde, en ogenschijnlijk gebroken Julian Assange werd afgevoerd uit de ambassade van Ecuador. Wat is er met hem gebeurd de afgelopen zeven jaar? Hans Laroes ontmoette Assange in 2010 toen de NOS via Wikileaks ambtsberichten in handen probeerde te krijgen. Laroes vertelt over de codenamen die hij moest gebruiken, de ijdelheid van Assange en de spanning die destijds om de onthullingen hing. En met Teun Gautier, oprichter van Publeaks, praten we over hoe overheden Assange hebben behandeld en welke journalistieke projecten er zijn voortgekomen uit Wikileaks.

De Dag #305: Over 5 jaar weer een kinderpardon? 'Er zijn altijd grensgevallen'

donderdag 11 april 2019, 11:27 uur

Lili en Howick uit Armenië werden een van de gezichten van het kinderpardon. Gisteren kreeg de moeder van de Armeense kinderen te horen dat ze mag terugkomen naar Nederland. In De Dag neemt hoogleraar migratiestudies Han Entzinger het Nederlandse asielbeleid onder de loep. Hij denkt dat de politiek over een paar jaar opnieuw besluit tot een ruimhartiger kinderpardon. "Er zullen altijd grensgevallen zijn."  En Jeugdjournaalverslaggever Bart Tuinman legt uit hoe het verhaal van Lili en Howick in de media kwam. 

De Dag #304: Waarom 'Bibi' Netanyahu weer de overwinning kan claimen

woensdag 10 april 2019, 12:07 uur

"Mijn kinderen maken zich enorme zorgen om de toekomst van Israël. Niet zozeer om de economie, maar wel om de ondermijning van de democratische rechtsstaat", zegt Salomon Bouman. Hij woont in Israël en heeft er jarenlang als correspondent gewerkt. In De Dag bespreekt hij de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Israël Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, lijkt het er op dat Benjamin 'Bibi' Netanyahu zich voorlopig premier mag blijven noemen. "Netanyahu wordt dan wel van corruptie verdacht, hij blijft bij veel Israëliërs populair omdat hij de internationale positie van Israël heeft versterkt."

De Dag #303: Waarom de MSC Zoe niet de laatste containerramp is

dinsdag 9 april 2019, 11:40 uur

Spullen van de MSC Zoe spoelen nauwelijks meer aan op de waddeneilanden, maar de ramp dreunt nog steeds na. Justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn een onderzoek gestart en morgen praat de Tweede Kamer over de lessen die kunnen worden getrokken uit de containerramp. Eén ding is duidelijk voor journalist Goos de Boer. Het kan zo maar weer gebeuren. "Er is geen enkele controle op vaarroutes, iedereen kan zijn gang gaan", zegt hij in De Dag. Hij deed onderzoek naar de scheepsvaartwereld. En eilander Flang Cupido legt uit hoe bewoners van Terschelling tegen de containerscheepvaart aankijken.

De Dag #302: 'Hoe langer dit duurt, hoe kwetsbaarder Boeing wordt'

maandag 8 april 2019, 12:35 uur

Een vertrouwensprobleem, schadeclaims en uitgestelde orders, de problemen bij vliegtuigfabrikant Boeing worden steeds groter na twee vliegrampen met de 737 MAX-8. Kan het bedrijf er weer bovenop komen? Luchtvaartjournalist Yteke de Jong van De Telegraaf denkt van wel. In De Dag legt ze uit wat de financiële gevolgen zijn voor Boeing en zijn klanten en wat dit betekent voor de luchtvaartsector.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1