appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn

NOS Radio 1 Journaal

Presentator: Jurgen van den Berg

Een op de vijf vrouwen slachtoffer van ongewenste seks

maandag 29 juni 2020

Een op de vijf mannen in Nederland tussen de 16 en 35 jaar vindt geen duidelijk 'nee' een verzachtende omstandigheid voor verkrachting. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Amnesty International. Aanleiding voor het onderzoek is een wetsvoorstel van minister Grapperhaus.

Driekwart van de ruim 2000 respondenten vindt dat seks zonder wederzijdse instemming waarbij geen dwang of geweld wordt gebruikt ook verkrachting is. Een op de vijf vrouwen heeft ooit meegemaakt dat iemand ongewenst haar lichaam binnendrong. Bijna alle ondervraagden zeggen dat er ook sprake is van verkrachting als het slachtoffer bevroor of onder invloed was.

Martine Goeman is hoofd gender-programma Amnesty Nederland en licht het onderzoek toe. Ook horen we een verhaal van seksueel grensoverschrijdend gedrag van dichtbij, door Marcella Bos.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1