appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Presentator: Biem Buijs

Onrust in de VS na dood zwarte arrestant houdt aan

zaterdag 30 mei 2020

Het is een onrustige week in de VS. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte man die eerder deze week omkwam tijdens een hardhandige arrestatie door een witte agent. Dat gebeurde in Minneapolis, maar demonstranten gaan verspreid door het hele land de straat op. Onder andere het gebouw van CNN in Atlanta is bestormd.

VS-correspondent Marieke de Vries vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat het ook vannacht onrustig was. Een avondklok niet heeft niet geholpen. Die werd ingesteld om 20.00 uur plaatselijke tijd. "Maar op het moment dat die avondklok inging trokken juist de demonstranten de straten op", zegt De Vries.

Het NOS Radio 1 Journaal sprak ook met journalist en columnist Clarice Gargard. Ze noemde de beelden uit Minneapolis verschrikkelijk en schrijnend. Volgens haar moet er worden gekeken naar de historische context. "Rellen worden ze genoemd, maar ik zie het als zwart verzet."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1