appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Sociaaldemocraten winnen nipt Finse verkiezingen

maandag 15 april 2019, 06:00 uur

Bij de parlementsverkiezingen in Finland is de Sociaaldemocratische Partij nipt de grootste partij geworden met 17,7 procent. De rechtse Finse Partij, voorheen de Ware Finnen genoemd, staat op 17,5 procent.

Op de derde plaats staat de Nationale Coalitie Partij: die conservatieve partij zit op 17,0 procent, gevolgd door de Centrumpartij van de vertrekkende premier Juha Sipilä met 13,8 procent. De Groene Partij, winnaar in de hoofdstad Helsinki, volgt op de vijfde plaats met 11,5 procent.

De sociaaldemocratische leider Antti Rinne zei eerder vandaag dat alle coalitieopties op tafel moeten blijven liggen als zijn partij wint, maar dat partijen in de nieuwe regering dezelfde waarden moeten hebben. Rinne is voormalig minister van Financiën en vakbondsleider.

Bij de verkiezingen waren klimaatverandering, immigratiebeleid en ouderenzorg belangrijke onderwerpen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1