appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Menzis vergoedt depressiebehandeling pas na resultaat

maandag 13 augustus 2018, 06:51 uur

Zorgverzekeraar Menzis gaat behandelingen van depressies alleen nog betalen op grond van de behaalde resultaten. Er wordt niet langer gekeken naar het aantal behandelingen, schrijft de Volkskrant. Volgens Menzis leidt de nieuwe aanpak tot doeltreffender behandelingen, maar deskundigen hebben kritiek.

Het gaat om behandelingen die korter dan een jaar duren, van patiënten die niet chronisch depressief zijn. Menzis heeft met achttien ggz-instellingen een contract gesloten voor de nieuwe aanpak.

Het landelijk platform van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg, Mind, vindt het goed dat naar de uitkomst van behandelingen wordt gekeken, maar heeft ook kritiek. "Het risico is dat patiënten buiten de boot vallen als verzekeraars alleen naar de kosten kijken", zegt woordvoerder Menno Tusschenbroek van het platform.

Onzalig

Ook VU-hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers reageert kritisch in de Volkskrant. Hij noemt het plan "onzalig", want het is volgens hem nauwelijks te zeggen of een patiënt opknapt door een behandeling. "Veel mensen knappen spontaan op", zegt hij. Ook Cuijpers vreest dat voortaan alleen nog gemakkelijke patiënten worden behandeld.

Menzis weerspreekt de kritiek. Volgens de zorgverzekeraar is het wel degelijk mogelijk om te financieren op basis van resultaat. Via vragenlijsten voor, tijdens en na de behandeling zou kunnen worden aangetoond of klachten zijn verminderd.

Volgens een woordvoerder leidt deze maatregel er zeker niet toe dat alleen gemakkelijke patiënten worden behandeld. "Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat."

Ook Volante, een samenwerkingsverband van grote ggz-instellingen, is het niet eens met de critici. Voorzitter Ernst Klunder zegt dat behandelteams van elkaar kunnen leren als antwoorden op de vragenlijsten worden gedeeld. Volgens hem kunnen bepaalde onderdelen van behandelingen snel worden geschrapt als blijkt dat ze niet helpen.


Reactie van Mirjam Drost van Platform MIND


Joeri Been van Menzis over de plannen


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1