appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Onjuiste voedseletiketten veroorzaken allergische reacties

maandag 18 juni 2018, 06:00 uur

De etiketten van producten zijn niet altijd volledig. Waardoor deze producten onverwachte allergische reacties bij mensen met voedselallergieën veroorzaken. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het UMC Utrecht en onderzoeksinstituut TNO. Geert Houben is een van de onderzoekers en legt uit hoe hij en zijn collega's tot deze conclusie zijn gekomen. 

Europese regelgeving verplicht fabrikanten van voedingsproducten en kant-en-klare maaltijden te vermelden of hun producten één of meer allergenen bevatten uit een lijst van veertien.

Allergische reacties komen vaak voor. Naar schatting 1 tot 3 procent van de mensen heeft er last van. In Nederland zijn dat er ruwweg tussen 170.000 en een half miljoen. In de Europese Unie gaat het om ongeveer 22 miljoen mensen.

Representatief

Hoofdonderzoeker Geert Houben van TNO kan niet met zekerheid zeggen of de 157 deelnemers aan zijn onderzoek representatief zijn voor de hele groep mensen met een voedselallergie. "Het zijn allemaal patiënten van het UMC Utrecht, een academisch centrum waar alleen complexere patiënten behandeld worden."

"Maar ik weet wel dat als er in onze onderzoeksgroep in een jaar zes mensen op de SEH belanden door niet kloppende voedseletiketten, dat er dan in totaal elk jaar daardoor duizenden mensen in Nederland op de spoedeisende hulp terecht komen. En dan heb ik het nog niet eens over de ziekenhuisopnames. Bij dat aantal steken bijvoorbeeld de honderd ziekenhuisopnames die we jaarlijks hebben door voedselinfecties schril af."

Houben vertelt dat van alle terughaalacties uit de winkel van voedingswaren veertig tot vijftig procent te maken heeft met de niet vermelde aanwezigheid van allergenen. "Dat kost het bedrijfsleven honderden miljoenen", zegt hij.


Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1