appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Kort geding Milieudefensie tegen staat om schone lucht

donderdag 11 mei 2017

Milieudefensie wil een kort geding beginnen tegen de staat om schonere lucht af te dwingen. De milieuorganisatie heeft de overheid vorig jaar al voor de rechter gedaagd, maar er is nog geen zicht op een eerste zittingsdatum.

"Ieder jaar overlijden duizenden mensen door luchtvervuiling en een veelvoud daarvan wordt ziek als gevolg van schadelijke uitstoot", zegt Anne Knol van Milieudefensie. We spraken haar vanochtend.

 "Er zijn nog steeds tientallen plekken in Nederland waar de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof hoger is dan volgens de Europese norm.

Milieudefensie daagde de overheid vorig jaar augustus al voor de rechter. De landsadvocaat kwam in november met een schriftelijk verweer, waarop de rechtbank een zittingsdatum zou bepalen. "Die had er nu al lang moeten zijn, maar ik kreeg te horen dat het mogelijk pas 2018 wordt", zegt advocaat Phon van den Biesen, die optreedt namens Milieudefensie.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1