appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

Experts: 'Luister nu eens echt naar de boze burger'

maandag 5 maart 2018, 06:44 uur

"De zon schijnt maar daar is het wel zo'n beetje mee gezegd." De sfeer in Nederland is er niet positiever op geworden de afgelopen jaren, vindt emeritus hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde Gabriël van den Brink.

Protest in de Oostvaardersplassen, boosheid om indianenfeestjes, wel of geen Zwarte Piet en de burger die mondiger en bozer werd. "De politiek acteert daar veel te weinig op. Politieke partijen waren ooit bedoeld om burgers te vertegenwoordigen, maar nu vertegenwoordigen ze de staat bij de burgers. Het voelt niet meer alsof de politiek er voor de burgers is en dat is de omgekeerde wereld in een democratie."

Het politieke midden kreeg het moeilijker de afgelopen jaren, terwijl partijen op de politieke flanken daar juist van profiteerden. In het buitenland was die onvrede een voedingsbodem voor de opkomst van president Trump, de populariteit van populisten in Duitsland en Italië en de beslissing voor brexit.

Stereotype boze burger

"Geen windmolens in mijn achtertuin, geen azc hier en meer geld!" Dat is het stereotype van de boze burger dat rondgaat in de maatschappij. Politiek Den Haag heeft weinig vertrouwen in burgers, alsof die alleen maar op hun eigen belang uit zouden zijn, maar dat is natuurlijk onzin volgens Van den Brink. "88 procent van de mensen omarmt hogere waarden, ongeveer de helft wil iets aan de samenleving bijdragen. En velen doen dat ook echt."

Bij de Oostvaardersplassen werd bijvoorbeeld dit weekend gedemonstreerd tegen het dierbeleid in het natuurgebied. "Daar zie ik toch zeker geen teken van egoïsme in. En bij de azc-discussie, tja, kijk eens hoe dat uiteindelijk is afgelopen. Ik denk dat mensen vooral boos werden omdat de politiek het er zo door duwde. En veel burgemeesters hebben het goed gedaan, door de mensen wel serieus te nemen."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1