appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Deze Dag Toen: De grote doorbraak van Elvis Presley

donderdag 22 februari 2018, 06:24 uur

Vandaag is het precies 62 jaar geleden dat Elvis Presley onofficieel werd gekroond tot The King of Rock-'n-Roll. Op 22 februari 1956 scoorde hij met Heartbreak Hotel zijn eerste nummer-1-hit. Het betekent zijn definitieve doorbraak.

Acht weken voert Heartbreak Hotel de hitlijsten aan en Elvis is op slag een idool in Amerika. Daarna gaat het snel. Hij scoort hit na hit na hit. Hij verovert Amerika en de wereld met zijn rock-'n-roll-muziek en sensuele dansmoves. De beelden van gillende menigtes kennen we allemaal.

Elvis wist de zwarte muziek mainstream te maken, stond aan de basis van de popcultuur en was een wereldwijd sekssymbool. Vorig jaar was het precies veertig jaar geleden dat hij in Memphis overleed, maar zijn invloed op de popmuziek is nog steeds van onschatbare waarde.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1