appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

Pools patriottisme neemt toe

vrijdag 9 februari 2018, 07:20 uur

In Polen is het vanaf begin deze week verboden om te zeggen dat ook daar de bevolking in de Tweede Wereldoorlog met de nazi's samenwerkte. Je kan er drie jaar gevangenisstraf voor krijgen. 

Critici zeggen dat de Poolse regering op deze manier het eigen verleden wil witwassen. Er kwam vooral veel protest uit de joodse gemeenschap. Gisteravond nog, voor de Poolse ambassade in Rome. "zes miljoen joden vragen om wraak" werd er gescandeerd..

Het is niet de eerste omstreden wet die de rechts-nationalistische Poolse regering doorvoert. Begin dit schooljaar werd het onderwijs op de schop genomen.

Correspondent Jeroen Wollaars ging kijken hoe het patriottisme in Polen opleeft.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1