appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

Feest in Rotterdam: metro viert 50e verjaardag

vrijdag 9 februari 2018, 06:22 uur

De Rotterdamse metro ziet Abraham. Het ondergrondse traject werd precies 50 jaar geleden voor het eerst bereden. Verslaggever Marc Hamer dook met metrobestuurder van het eerste uur Jan Bruinsma terug in de tijd én onder de grond.

De eerste metrolijn in Nederland werd in het bijzijn van prinses Beatrix en prins Claus geopend. De lijn was slechts 5,9 kilometer lang en was daarmee de kortste ter wereld. Hij ging van Rotterdam Centraal Station onder de rivier de Maas naar Zuidplein.

Revolutie

De metro was destijds een revolutionair vervoersmiddel, waarmee plotseling vele mensen in een korte tijd binnen een stad van A naar B konden worden getransporteerd. Dit was een belangrijke oplossing om het groeiende autoverkeer, wat zorgde voor een ophoping van het verkeer in steden, te voorkomen. Het metronetwerk in Rotterdam breidde zich steeds verder uit en begon vanaf 1977 ook in Amsterdam te rijden.

Precies vijftig jaar na de eerste metrorit bestaat het metronet in Nederland slechts uit 120 kilometer aan spoor. Ter vergelijking: Het metronetwerk van Londen kent 408 kilometer en Parijs uit 215 kilometer spoor. Daarnaast hebben alleen de twee grootste steden in de Randstad een metronetwerk, maar hebben dichtbevolkte steden als Utrecht of Den Haag geen ondergronds metronet.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1