appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Deze Dag Toen: Noodweer verpest carnaval

donderdag 8 februari 2018, 06:51 uur

Het is weer zover: carnaval! Zuidelijk en oostelijk Nederland dost zich weer op en trekt de straten door met praalwagens, waar vaak maanden aan gewerkt is. Het belooft een koude editie te worden, met temperaturen rond het nulpunt. Het blijft waarschijnlijk wél droog, in tegenstelling tot 2016.

Het carnaval viel toen letterlijk in het water door noodweer. Dat leidde ertoe dat verschillende carnavalsoptochten werden afgelast in Nederland en België. En dat kwam hard aan.

"Er staat maandagochtend windkracht vijf tot zes, dat is te doen. Maar maandagmiddag worden windstoten met kracht negen tot tien verwacht. Dat is te veel. Dan nemen we risico's die we gewoon niet moeten nemen", liet de 'minister' van de optocht van de Oeteldonk ('s-Hertogenbosch) aan Omroep Brabant weten. 

Ook in Breda werd de tocht afgeblazen. In beide steden vond de tocht uiteindelijk met Halfvasten in maart wel doorgang. "Dit zijn besluiten die je met het verstand moet nemen, niet met je emotie", werd er door de organisatie in Breda gezegd.

Wagenbouwers konden niet anders dan met emotie te reageren. Tegen de Volkskrant schoof bouwer Jan van den Heuvel zijn verdriet niet onder stoelen of banken: "Het is alsof een sporter opeens niet meer naar de Olympische Spelen mag."

Sander van der Pavert van LuckyTV ontdekte later de ware reden van de afgelasting. De organisatie zou hebben beseft dat carnaval eigenlijk "infantiel en triest" is... Satire uiteraard. Bekijk die video hier.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1