appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

ChristenUnie wil religieus of racistisch geweld zwaarder bestraffen

woensdag 7 februari 2018, 06:04 uur

Religieus of racistisch geweld moet zwaarder worden bestraft, vindt de ChristenUnie. De regeringspartij wil geweld of bedreigingen met een religieus of racistisch motief harder aanpakken, net zoals al kan met geweld tegen publieke ambtsdragers.

ChristenUnie-leider Segers zegt: "Als jij in het publieke domein een publieke functie vervult en je wordt aangevallen, dan vinden we dat je extra bescherming nodig hebt. Nou, dat geldt hier ook".

De vernieling van een Joods restaurant in Amsterdam in december vorig jaar is de aanleiding voor de ChristenUnie om voor strafverzwaring te pleiten. Een man met een stok met daaraan een Palestijnse vlag sloeg in december de ruiten in van een koosjer restaurant in Amsterdam.

Veel te lage straf

De dader werd opgepakt en wordt nu verdacht van vernieling en poging tot diefstal van de Israëlische vlag uit het restaurant. De rechtbank in Amsterdam wil een psychiatrisch onderzoek laten uitvoeren, maar tot die tijd is de dader weer op vrije voeten.

Volgens Segers komt de man weg met een veel te lage straf, doordat de rechter geen mogelijkheid heeft om racistisch geweld zwaarder te bestraffen, zoals dat wel kan bij geweld tegen publieke ambtsdragers.

"Als een Joods restaurant wordt aangevallen, omdat de eigenaar Joods is, dan is dat een bedreiging voor de hele Joodse gemeenschap. Als een ex-moslim die christen is geworden of atheïst, aangevallen wordt omdat hij afvallig is, dan is dat een bedreiging voor iedereen die zo'n keuze maakt", aldus Segers.

Het is nog onduidelijk of er een Kamermeerderheid voor het voorstel van de ChristenUnie is.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1