appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

Koning en koningin voor bliksembezoek in China

woensdag 7 februari 2018, 06:04 uur

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn voor een kort bezoek aangekomen in Peking. Ze zijn daar op uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping en dat is bijzonder, want het is al het derde bezoek aan China in vier jaar tijd. Dit keer is ook minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken erbij, onder meer om te praten met zijn Chinese collega Wang Yi.

Omdat de koning en koningin er dus kortgeleden, in oktober 2015, nog voor een officieel staatsbezoek waren, blijven nu de plichtplegingen achterwege.

Moderne Zijderoute

Bij de Nederlandse ambassadeur thuis is er aan het begin van de middag een briefing over de Chinese politiek, economie en het zogenoemde belt and road-initiatief van president Xi, de moderne variant van de eeuwenoude 'Zijderoute' dat handel en samenwerking tussen de deelnemende landen moet bevorderen.

Daarna zijn er ontmoetingen met premier Li Keqiang in de Grote Hal van het Volk en met president Xi en zijn vrouw in het regeringscomplex. Behalve voor een gesprek is het koninklijk gezelschap ook uitgenodigd voor een diner.

Koning Willem-Alexander reist donderdagochtend door naar Zuid-Korea, om bij het begin van de Olympische Winterspelen te kunnen zijn. Koningin Máxima werkt nog een economisch programma af en reist vrijdag naar Pyeongchang.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1