appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

Deze Dag Toen: De laatste Elfstedentocht

donderdag 4 januari 2018, 06:00 uur

6,7 miljoen Nederlanders zagen precies twintig jaar geleden op televisie hoe Henk Angenent de Elfstedentocht won. De vijftiende Elfstedentocht is tot op heden de laatste Elfstedentocht die is gereden. 

Bijna zeventienduizend deelnemers trotseerden vorst en harde wind op 4 januari 1997. Met gevoelstemperaturen tot -18 was de editie relatief zwaar. Maar anders dan tijdens de tocht van 1963, was het ijs deze keer goed en sneeuwvrij.

Henk Kroes kondigde op 2 januari als voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden de tocht aan met het traditionele 'it giet oan!' 

Het was op dat moment elf jaar geleden sinds de laatste tocht. De hotels in Friesland waren binnen afzienbare tijd helemaal volgeboekt. Zo'n twee miljoen mensen zijn toeschouwer geweest van de tocht.

Honderden journalisten versloegen de tocht, die de gehele dag live op televisie was te zien. De Elfstedentocht werd gewonnen door Henk Angenent bij de mannen en Klasina Seinstra bij de vrouwen.

Vandaag, twintig jaar later, is er een reünie in het Schaatsmuseum in Hindeloopen en komen de schaatsers die de tocht hebben gereden bij elkaar.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1