appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal

NOS Radio 1 Journaal

Luister terug

Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten waarschuwen voor hacks Rusland

dinsdag 17 april 2018

Russische staatshackers proberen in te breken bij essentiële internet-infrastructuur, zeggen Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten. De hackers zouden zich richten op miljoenen apparaten over heel de wereld. Volgens de diensten kan de gehackte apparatuur gebruikt worden bij een eventuele grootschalige aanval.

In een gezamenlijke waarschuwing van het Britse National Cyber Security Centre (NCSC), het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI worden diverse methoden beschreven van hoe netwerkapparatuur wordt aangevallen. De modems, routers en servers worden gebruikt om dataverkeer over het net te loodsen.

De waarschuwing is met name gericht op fabrikanten van netwerkapparatuur, internetproviders, publieke organisaties en bedrijven. Zij worden aangeraden om maatregelen te nemen.

Aanval

De Russen zouden de apparatuur willen gebruiken om te spioneren, gevoelige gegevens in handen te krijgen en netwerken af te kunnen tappen.

Daarnaast zou Moskou met de hacks de basis leggen voor digitale aanvallen in de toekomst.

Ingrijpen

Het is de eerste keer dat Britse en Amerikaanse diensten gezamenlijk waarschuwen voor een internetdreiging en advies geven over hoe te handelen.

Volgens het hoofd van de digitale beveiliging in het Witte Huis is het belangrijk om in te grijpen wanneer dat nodig is. "Wanneer we kwaadwillige internetactiviteit zien, slaan we terug. Of het Kremlin er nu achter zit of een ander land", zegt hij.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1