appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Deze Dag Toen: 'Dominomus' wordt doodgeschoten

dinsdag 14 november 2017, 06:00 uur

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 14 november 2005, wordt een doodgewone huismus doodgeschoten tijdens de voorbereidingen van Domino Day in Leeuwarden. 

Het vogeltje vloog rond in een sporthal in Leeuwarden, waar op 18 november voor een recordpoging miljoenen dominosteentjes zouden moeten omvallen. De huismus slaagde er in om enkele dagen voor de recordpoging zo’n 23.000 steentjes omver te vliegen.

Tussenschotten voorkwamen dat dit er meer werden. "De mus heeft 23.000 stenen omgegooid. Gelukkig hebben we 750 beschermingen ingebouwd, anders konden we de wereldrecordpoging vergeten", zei de geschrokken Robin Paul Weijers van Domino Day in 2005 tegen de pers.

Ondertussen zat de organisatie met het vogeltje in zijn maag. Nadat een medewerker probeerde het beestje met stokken en netten te vangen, werd er besloten de vogel neer te schieten met een luchtbuks. 

De dood van de mus leidde tot veel onbegrip en leverde de nodige nationale en zelfs internationale media-aandacht op. Tegenwoordig heeft het vogeltje zijn eigen Wikipedia-pagina, de Dominomus, en heeft hij een plekje gekregen in het Natuurmuseum in Rotterdam.  

Dat was toen, dit is nu

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1