appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

'Pas op voor brand door opladers'

dinsdag 7 november 2017, 06:09 uur

Het opladen van een tablet of smartphone terwijl je ligt te slapen is misschien handig, maar ook behoorlijk brandgevaarlijk. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor brand door apparaten.

"We zien een iets stijgende trend en we denken dat het voor een belangrijk deel te vermijden is," zegt algemeen directeur Richard Weurding.

De helft van het aantal woningbranden wordt volgens de verzekeraars veroorzaakt door elektronische apparaten. "Met name het aan laten staan van elektronische apparaten en het opladen ervan is een risico."

De verzekeraars zien twee problemen met het 's nachts opladen van bijvoorbeeld een smartphone of tablet. "Het is verstandig om bij voorkeur op te laden als je er zelf bij bent," zegt Weurding. Daarnaast wijst hij erop dat 'overladen' moet worden voorkomen. Als het apparaat opgeladen is, is het volgens hem verstandig om de stekker er meteen uit te trekken.


Dit advies gaf de brandweer in het NOS Radio 1 Journaal: 

• Gebruik opladers van de fabrikant

• Niet opladen onder je kussen of dekbed

• Haal een opgeladen apparaat van de oplader af

• Ga niet weg als alle apparaten nog aan staan

• Vervang beschadigde draden in de keuken

• Lus verlengsnoeren niet aan elkaar

• Haal het stof uit je droger

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1