appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Dit eet elk mens als je al het eten op de wereld eerlijk verdeelt

maandag 16 oktober 2017, 06:52 uur

Tarwe: 267 gram. Rijst: 282 gram. Aardappelen: 147 gram. Groenten: 423 gram. Fruit: 245 gram. En zo gaat dit lijstje maar door. Het is wat iedere wereldburger op één dag kan eten bij een eerlijke verdeling van de huidige wereldvoedselproductie. 

Omdat het vandaag Wereldvoedseldag is, wordt er op meerdere plekken zo'n Wereldmaaltijd geserveerd. 

Zo ook in Oss. Een lokale chef wordt uitgenodigd om een maaltijd te maken die zo’n 10 euro kost.

Liefhebbers van stukje vlees of vis hebben pech: die staan niet op het lijstje. Het idee erachter zou zijn dat er teveel voedsel nodig is om die dieren te voeren, terwijl datzelfde eten ook naar mensen zou kunnen gaan. “We hopen dat mensen ontdekken dat je ook uitermate lekker kunt eten zonder vlees of vis”, vertelt organisator Maartje Aars. 

Veel eten wordt weggegooid. “Schrijnend als je je daarin verdiept.” Er wordt jaarlijks zo’n 50 kilo per persoon weggegooid. “Mensen kijken heel strikt naar die houdbaarheidsdatum en denken dat het eten verspild is als die datum geweest is.”

Dan is het natuurlijk ook de bedoeling dat bij de speciale maaltijd vanavond alles op gaat. En dat is nog best lastig: “Ja dat is zelfs voor een chef moeilijk in te schatten, maar we gaan het in ieder geval niet weggooien.”

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1