appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

'Klanten van voedselbank eten ongezonder'

woensdag 4 oktober 2017, 08:54 uur

Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank eten een stuk ongezonder dan de gemiddelde Nederlander. Ze krijgen te weinig vitaminen en vezels binnen. Ook krijgen eten ze te veel verzadigd vet, blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (UVA).

Voedselbankklanten krijgen doorgaans een pakket met hoofdmaaltijden voor twee tot drie dagen. Voor maaltijden op resterende dagen doen ze zelf boodschappen.

De inhoud van de voedselpakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. Daar zit de zere angel, vertelt Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de UVA. De inhoud van de pakketten voldoet niet altijd aan de voedingsrichtlijnen. "Zo zit er vaak te weinig fruit en groente in", aldus Neter in het NOS Radio 1 Journaal.

Ze roept bedrijven op om meer gezond eten te doneren aan voedselbanken. 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1