appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

NOS Radio 1 Journaal

Wat je brein doet als je moet wachten op de trein

woensdag 4 oktober 2017, 06:51 uur

In de stationshal van Amsterdam Centraal wordt vanaf vandaag onderzoek gedaan naar wat je voelt als je moet wachten op de trein. 

"Wachten is een raar concept", zegt psycholoog Tonny Mulder in het NOS Radio 1 Journaal. "Je brein vraagt zich af wat er gaat gebeuren. Maar als je brein houvast heeft, dan wordt het wachten een stuk leuker."

De mededeling dat het niet duidelijk is wanneer de trein komt, is dan ook het ergste wat je als reiziger kunt overkomen. "Dan zoekt je brein naar controle en gaat je hartslag omhoog. Dat maakt het wachten onaangenaam."

"Wij gaan kijken wat je brein doet tijdens het wachten. Gaat het andere scenario's verzinnen?" Iedereen die even tijd heeft, is welkom bij de onderzoekers in de stationshal. 

De grote vraag waar Mulder een antwoord op zoekt, is hoe de wachtbeleving van mensen beter kan. Het onderzoek is een opdracht van NS.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1