appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

Plan om hogere zorgpremie te voorkomen is 'hogere symboolpolitiek'

maandag 25 september 2017, 07:36 uur

De gezamenlijke oppositie komt met een alternatief plan voor het eigen risico in de zorg. Het is een initiatief van GroenLinks, dat zegt dat een premiestijging kan worden voorkomen door een eenmalige verhoging van de rijksbijdrage.

De partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie willen volgend jaar het eigen risico op 385 euro houden en afzien van de verhoging naar 400 euro per jaar. Om dat te financieren, zou de premie met ongeveer een tientje per jaar extra moeten stijgen.

Volgens initiatiefnemer Corinne Ellemeet (GroenLinks) is er een voldoende begrotingsoverschot om dit plan te financieren. Het plan vergt 150 miljoen euro.

Politiek verslaggever Joost Vullings noemt het symboolpolitiek. "Het is een marginaal bedrag, dat niet veel uit zal maken. Het is gerommel in de marge."

"Het enige bijzondere is dat alle oppositiepartijen dit plan steunen. Het is in ieder geval goed voor de teambuilding van het aanstaande kabinet: zij hebben nu een gezamenlijke vijand: de gehele oppositie." 

Lees meer op NOS.nl.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1