appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

NOS Radio 1 Journaal

'Als eenling kan je ook het verschil maken'

maandag 4 september 2017, 09:00 uur

Ook in je eentje kan je verschil maken. Die boodschap wil Merijn Tinga, beter bekend als de 'plastic soup surfer' studenten meegeven. Hij spreekt vandaag tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden.

Als plastic soup sufer vraagt Tinga aandacht voor plastic zwerfvuil, dat via rivieren in zee terechtkomt. Vorig jaar stak hij op een plastic surfboard de Noordzee over. Daarmee haalde hij 60.000 handtekeningen op voor de uitbreiding van statiegeld naar flesjes en blikjes. 

Volgens Tinga dringt een uitbreiding van het statiegeld het aantal rondslingerende blikjes en flesjes met zeventig tot negentig procent terug. "Dat is beter voor het milieu én levert gemeenten een besparing van 80 miljoen euro op reinigingsdiensten op. Een win-winsituatie dus." 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1