appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co

NOS Radio 1 Journaal

Na veel kritiek is de 'aftapwet' er nu doorheen

woensdag 12 juli 2017, 06:53 uur

De inlichtingendiensten krijgen ruimere bevoegdheden om terrorisme te bestrijden. Na de Tweede is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met de "Aftapwet" van het kabinet. Volgens minister Plasterk zijn de huidige regels verouderd en moeten ze aan de tijd worden aangepast. 

De nieuwe wet, die op 1 januari ingaat, geeft inlichtingendiensten AIVD en MIVD de mogelijkheid om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Het gaat in eerste instantie om het verzamelen van metadata: de inlichtingendiensten kunnen zien met wie iemand communiceert, waar hij is en welke websites hij bezoekt. 

Techredacteur Joost Schellevis legt uit wat de gevolgen van deze wet zijn. Vervolgens praten we erover door met David Korteweg van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. 

Hij is kritisch over deze wet. Het knelpunt voor hem zit in de uitbreiding van de aftapmogelijkheden. "Er kunnen nu op grote schaal gegevens worden verzameld van onschuldige mensen. Dat is waar wat ons betreft de grens wordt overschreden."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1