appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

NOS Radio 1 Journaal

'Door 5G kan een arts op afstand meekijken in de ambulance'

woensdag 28 juni 2017, 07:58 uur

Vandaag gaat in Groningen het 5G-lab open, een proeftuin voor nieuwe mobiele communicatie-technologie. 5G-internet moet honderd keer zo snel worden als 4G. Het moet veel meer apparaten kunnen koppelen en signalen beter doorgeven. Met de eerste technieken die daarvoor beschikbaar zijn doet het lab verschillende testen, vertelt Peter Rake. Hij is de baas van het lab.

"Met de ambulancedienst in Groningen hebben we inmiddels een test gedaan. Door een speciale bril en een geluidsverbinding met het ziekenhuis kan de arts al aan boord van de ambulance worden gehaald. Hij kan al meekijken naar de status van de patiënt als hij nog in de wagen ligt. Zo kunnen levensreddende handelingen al in gang worden gezet door het ambulancepersoneel. De eerste proeven hiermee waren veelbelovend."

Naar verwachting wordt de eerste commerciële opstelling van 5G-internet in 2020 beschikbaar. "De Europese Unie heeft als ambitie om in dat jaar in elke lidstaat in Europa in minstens een stad 5G aan te bieden. Wij hopen natuurlijk, dat behalve die steden, ook Noord-Groningen daaronder gaat vallen. Daar bereiden we nu alles voor voor."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1